Profesori ai Academiei Domnești de la Sf. Sava: Manase Eliade

Născut la Melnik (sud-vestul Bulgariei de astăzi), în anul 1733, Manase Eliade (Manasis Iliadis) a studiat la Academia domnească de la Sf. Sava, fiind elevul lui Alexandru din Tyrnavos și al lui Theodoros din Drista.

Manase a reușit să devină, spre finalul anului 1757, dascăl la Academia din București, chiar dacă nu își încheiase studiile. Aici a predat literatura greacă veche, retorica și filosofia.

Într-o scrisoare din anul 1766, Manase Eliade menționa că ,,toți boierii de aici obișnuiesc să angajeze pentru casele lor profesori”. Dascălul primea în schimb un salariu motivant și era apreciat de boier care îl invita să ia masa cu el, scrie Muzeul Municipiului București, pe pagina de Facebook a instituției.

Familiarizat cu realitățile și cu știința din Occident, în condițiile în care a studiat medicina la Universitatea din Padova și la cea din Bologna, Manase Eliade a predat matematica elevilor săi de la Academia din București cu ajutorul unor ,,instrumente experimentale”.

Nu este cunoscut contextul în care Manase Eliade a părăsit Academia de la Sf. Sava, al cărei director devenise în 1780. Între anii 1801 și 1804, acesta a locuit la Viena, iar în 1810 s-a stabilit la Sibiu, unde, trei ani mai târziu, s-a stins din viață, fiind înmormântat în cimitirul Bisericii ,,din groapă”.

Autor: drd. Gabriel-Stelian Constantin, muzeograf, Secția Istorie a Muzeului Municipiului București

Bibliografie:

  • Camarino-Cioran, Ariadna, „Academiile domnești din București și Iași”, Editura Academiei R.S.R., București, 1971.
  • Dinu, Tudor, „Bucureștiul fanariot”, vol. 3, Humanitas, București, 2020.
  • Lazăr, Elena, „Cărturari greci din Țările Române (secolele XIV-XIX)”, Editura Omonia, București, 2009.
Mai multe