Povestea celei mai faimoase spioane din lume, Mata Hari
Despre Mata Hari, cea mai faimoasă spioană din lume s-a spus că și-ar fi folosit frumusețea seducătoare pentru a obține secrete strategice de la bărbați. Numele ei adevărat era Margaretha Zelle și s-a născut în anul 1876 în orașul olandez Leewarden. În copilărie, a fost o fată cu totul banală, și la fel de banală a fost și ca elevă.
Pe atunci, ideea de viață interesantă era de a urma un colegiu de educatoare, la vârsta de 18 ani. S-a plictisit rapid acolo, s-a măritat cu un ofițer și a plecat în Java. Aici a auzit pentru prima dată numele de Mata Hari, care acolo însemna „ochiul zilei”. În următorii șapte ani, ea a continuat să ducă viața unei soții din clasa colonială superioară. Era totuși conștientă de propria ei frumusețe și de faptul că putea orice bărbat și-ar fi dorit. A început o serie de relații extraconjugale, pe care soțul ei i le-a tolerat. Abia după ce s-au întors în Olanda, cuplul a decis să divorțeze.
În anul 1902, Margaretha s-a pomenit fără nici un mijloc de subzistență, motiv pentru care a decis să practice dansul, ceea ce-și dorise dintotdeauna. La Paris exista un public amator de stilul de dansuri provocatoare la care visa ea, astfel că, în anul 1905, ea a decis să se mute în capitala franceză, unde a adoptat numele de Mata Hari. Fără un soț care să o țină în frâu, Margaretha a avut o mulțime de amanți, majoritatea ofițeri. După izbucnirea Primului Război Mondial, acest stil de viațăavea să o ruineze. Mata Hari a rămas inițial la Paris, dar în anul 1916 a decis să se întoarcă în Olanda (țară neutră). La Haga, a început să practice spionajul fără prea mult efort. A reușit să cucerească un diplomat german, care i-a cerut detalii despre dispunerea armatei franceze în două locuri:la Somme, unde germanii se așteptau la o ofensivă anglo-franceză, și la Verdun, care fusese puternic fortificat. Diplomatul german i-a promis bani în schimbul informațiilor.
Francezii au susținut ulterior că Mata Hari obținuse informații secrete despre armata Franței, prin intermediul ofițerilor francezi, pe care îi cucerise cu șarmul său, ceea ce pare puțin probabil. Cert este că a fost denunțată autorităților franceze în anul 1917, când se întorsese la Paris pentru a-i transmite unui ofițer german informații despre dispunerea francezilor. A fost arestată, judecată, condamnată la moarte și executată prin împușcarepe 15 octombrie 1917.
Cazul spioanei Mata Hari prezintă câteva aspecte bizare. Desigur, infromațiile despre strategia franceză puteau afecta șansele de victorie ale Franței, dar cât de probabil este ca Mata Hari să fi deținut informații cu adevărat esențiale? Și cine a trădat-o? Întrebările se învârt în jurul refuzul guvernului francez de a face publice documentele privind cazul Mata Hari, care au fost sigilate în anul 1917. În anul 1985, unele dintre documentele respective au fost desecretizate, iar în urma cercetării acestora rezultă că Mata Hari a avut legături cu un atașat mlitar german și este posibil să fi luat bani în schimbul informațiilor, însî datele pe care le-a transmis proveneau din ziare, multe dintre ele fiind deja de domeniul public.
Adevărul este că francezii resimțeau pierderile importante suferite în război și că existau puternice sentimente xenofobe. Probabil că adevărații vinovați pentru numărul uriaș de victime de pe front au fost generalii incompetenți, însă era mai simplu să găsești un străin care putea fi transformat în țap ispășitor. La rândul lor, germanii au crezut că Mata Hari îi trădase, suspectând-o de a fi agent dublu. Cel mai probabil, ea a transmis doar frânturi inofensive de zvonuri, dar imaginea de „femeie fatală” pe care o căpătase avea să o coste viața.
Sursa:Rodney Castleden, Cei mai ticăloși oameni din lume, EdituraMeteor Press, București, 2012.