Philippe Petit, funambulul care a traversat distanța dintre turnurile gemene

📁 Biografii
Autor: Mara Sandru

Philippe Petit este artistul care, în 1974, a traverat pe o sârmă cei 61 de metri care despărțeau cel două turnuri gemene, la o înălțime de 417 metri. Lecția sa despre echilibru și speranță a ajuns cunoscută în întreaga lume și stă în picioare, chiar dacă turnurile nu o mai fac. 

Petit s-a născut în 1949 în Franța și a învățat mersul pe sârmă singur. Ideea sa despre traversarea turnurilor gemene i-a venit încă din anii 60, când a gasit, stând în camera de așteptare de la dentist, o revistă în care apărea o randare a World Trade Center, pe care a lut-o cu el acasă. Turnurile se aflau încă în construcție, dar Petit știa că traversarea lor era cel mai mare vis al său.

Înaintea actului său artistic din New York, acesta a mai traversat pe sârmă distanța dintre turnurile catedalei Notre Dame, tot fără aprobare. Între timp, Petit a fost antrenat de acrobatul ceh Rudy Omankowsky.

Pentru a pregăti momentul traversării turnurilor gemene, Petit a trebuit să călătorească de câteva ori la New York și să viziteze pe ascuns turnurile. De mai multe ori a trebuit să se strecoare pe lângă pază, să facă poze și schițe și să se informeze despre căile de acces. Măi târziu, Phillipe Petit a declarat că a fost nevoit să își planuiască prestația ca pe un jaf, deghizându-se ca și turist, constructor, arhitect sau jurnalist.

Planul aproape ar fi eșuat, când Petit a călcat pe un cui și nu a mai știut dacă mai poate merge pe sârmă, dar situația s-a transformat într-un avantaj, deoarece nimeni nu se gândea să interogheze un om în cârje. Într-o zi, Petit l-a întâlnit Barry Greenhouse, care lucra la etajul 82 al clădirii și care îl cunoștea pe funambul după actul său artistic din Paris. Curând, Greenhouse a devenit omul de legătură al lui Petit. Echipa acrobatului era formată din francezi, americani și un australian.

În ajunul marelui său moment, artistul și echipa sa au urcat pe acoperișurile turnurilor. Cu ajutorul unui arc și al unei săgeți, aceștia au trecut un fir de pescuit de la un turn la altul, iar apoi au trecut sârme tot mai rezistente, până ce, în final, au reușit să ancoreze sârma grea de 200 kg. Pentru această pregătire, echipa a trebuit să lucreze toată noaptea.

În dimineața zilei de 7 august 1974, Petit a pășit pe sârmă, fără să fie legat prin niciun fel de siguranță. A traversat cu succes distanța de 61 de metri dintre turnuri, la 417 metri deasupra străzilor New Yorkului. Reușise să își împlinească visul, dar primul turn îl chema înapoi. Sub privirile a mii de oameni care priveau cu sufletul la gură, Petit și-a început drumul înapoi, încercând tot felul de acrobații, stând în genunchi sau întinzându-se pe sârmă. Curând, funambului a fost încolțit de poliție, fiind amenințat, apoi rugat să se predea din ambele capete ale sârmei. După opt drumuri și după începerea ploii, Petit a coborât de pe sârmă.

El și complicii săi au fost arestați, dar Petit a primit o ofertă pe care a acceptat-o cu mare bucurie: Acesta urma să fie scutit de pedeapsă, dacă accepta să dea reprezentații gratuite pentru copii în Central Park. Petit a primit și un card de acces pe viață pentru observatorul World Trade Center. La acea vreme, nimeni nu știa ce tragedie urma aibă loc la 11 septembrie 2001.

Viața lui Petit nu a însemnat doar succes, iar acesta spune că performanța sa de la Word Trade Center nu îl definește. În 2009, francezul a primit Oscarul pentru documentarul „Man on wire”, dedicat fiicei sale, care decedase la vârsta de 9 ani. Petit a afirmat că, la fel ca pe sârmă, în viață, echilibrul este extrem de important. Fiind întrebat despre atentat, Petit a răspuns că a avut o relație deosebită cu cele două turnuri, ca și când, în percepția sa, ele ar fi avut viață, dar că nu poate vorbi despre pierderea a două turnuri, atunci când se gândește la miile de vieți pierdute în acea zi.

Mai multe