Josef Mengele „Îngerul Morții” de la Auschwitz
Una dintre cele mai sinistre și mai persistente imagini din al Doilea Război Mondial este filmul sosirii trenurilor pline cu evrei la Auschwitz. În mijlocul mulțimii care se înghesuie și al cordoanelor de soldați există o siluetă singuratică în uniformă imaculată și mănuși albe. Bărbatul îi inspectează pe deținuți și-i dirijează într-o direcție sau alta.
Într-o parte așteaptă brutalitatea, înfometarea și privațiunea, dar o șansă slabă de supraviețuire. În cealaltă parte așteaptă moartea instantanee în camerele de gazare. Personajul înspăimântător de rece și detașat, care ia decizii de viață și de moarte, este unul dintre medicii lagărului:dr. Josef Mengele.
Cine a fost acest om monstruos? Josef Mengele s-a născut în anul 1911 într-o familie de industriași aparținând păturii superioare a clasei mijlocii din Gunzburg, în Bavaria. Firma familiei se ocupa de producerea de mașini agricole. La vârsta de 20 de ani, Mengele a intrat în Stahlhelm, o organizație militantă de extremă dreapta, înființată de foști soldați, nemulțumiți de rezultatul Primului Război Mondial. În anul 1934, s-a alăturat SA – ului, iar în 1937 a devenit membru al NSDAP (Partidul Nazist) și SS.
În anul 1943 a plecat la Auschwitz, unde a activat sub conducerea medicului-șef Eduard Withs și unde și-a desfășurat cercetările medicale, de acum, notorii. Îl interesau gemenii și a decis să verifice teoriile determinismului genetic, care implica examinarea gemenilor atât vii, cât și morți. Un alt subiect de cercetare a fost nanismul. Una dintre misiunile lui Mengele la Auschwitz a fost supervizarea selectării deținuților sosiți în gară. Potrivit medicilor alături de care a lucrat la Auschwitz, Mengele se mândrea cu rolul său și era întru totul de acord cu regimul brutal din lagăr. În câteva rânduri a ucis cu mâna lui deținuți, fie cu pistolul, fie cu injecții fatale de fenol.
Gemenii, subiecții cei mai de seamă ai lui Mengele, erau ținuți într-un bloc special, unde îi putea examina oricând. Îi proteja de muncile fizice grele și se asigura să fie hrăniți corespunzător, dar continua să-i trateze ca pe simple animale de laborator și, tot ca pe niște animale de laborator, îi omora și îi diseca după bunul lui plac.
Interesat de legătura dintre culoarea ochilor și tipul rasial, Mengele a început experimente care implicau injectarea cu substanțe chimice în ochii subiecților săi. Experimentele provocau dureri și infecții, existând cîteva cazuri de decese sau orbiri. Mengele colecta „specimene” pentru dr. Verschuer. Spre exemplu, 7 perechi de gemeni cu ochii de culori diferite au fost omorâți prin injectare cu fenol, iar ochii lor au fost trimiși lui Verschuer.
Porecli „Îngerul Morții” de către deținuții de la Auschwitz, Mengele a lucrat în lagărul de concentrare până la oprirea experimentelor, cu puțin înainte de sfârșitul războiului, după care s-a întors la Gunzburg. Mengele a scăpat atenției timp de 10 ani după terminarea războiului. Apoi, la mijlocul anilor `50, pe când scria despre Anne Frank, autorul Ernst Schnabel a atras atenția asupra activităților acestuia din lagărul de concentrare. Din acel moment au început să fie puse întrebări și să se ceară judecarea lui pentru crime de război.
La momentul respectiv, Mengele plecase deja în America de Sud, iar din 1973, a trăit ca fugar în Paraguay. Vânătorii de naziști conduși de Simon Wiesentahl erau pe urmele sale, strângând tot mai mult plasa în jurul lui, dar nu au reușit să-l prindă. În 1979, prietenii lui naziști din Paraguay au răspândit zvonul că murise, publicând chiar și o fotografie post-mortem a acestuia, medicii legiști care au efectuat exhumarea stabilind că, într-adevăr, Mengele murise în anul 1979.
Sursa:Rodney Castleden, Cei mai ticăloși oameni din lume, EdituraMeteor Press, București, 2012.