Împăratul Norton - primul şi singurul împărat al SUA
Joshua Abraham Norton s-a nascut in anul 1819, in Anglia, in familia unui negustor bogat. La varsta de doi ani s-a mutat cu parintii in Africa de Sud, iar in 1849, primind o frumoasa mostenire de la tatal sau, s-a stabilit la San Francisco. Dupa o perioada de prosperitate, afacerile au inceput sa mearga prost, Norton ajungand la faliment. Zdruncinat de acest lucru, in 1858 a disparut fara urma din oras;s-a intors dupa un an de zile, dar cu un comportament total schimbat.
Pe 17 septembrie 1859, a impartit ziarelor din San Francisco scrisori, in care se intitula "Norton I, imparat al acestor State Unite" si "Protector al Mexicului". Desigur ca nimeni nu l-a bagat in seama;el insa isi lua rolul foarte in serios. in 1862 a dat o proclamatie prin care cerea bisericilor catolica si protestanta sa-l recunoasca drept suveran;apoi a dizolvat Congresul Statelor Unite si a interzis partidele Democratic si Republican. Inutil de spus ca nu a avut nici un succes!
Însa, in alte privinte, Norton s-a dovedit a fi un adevarat vizionar:a preconizat formarea unei Ligi a Natiunilor si a dat un decret de construire a unui tunel sau a unui pod peste golful San Francisco-toate acestea realizate in diferite perioade ale secolului XX.
Treptat, Norton s-a transformat dintr-un personaj ciudat, intr-unul foarte popular in San Francisco. Acest lucru i-a permis, spre exemplu, sa medieze cu succes, diferite conflicte sociale care au avut loc in oras si in fata carora autoritatile se dovedisera neputincioase. Ajunsese sa fie invitat la cele mai bune restaurante (cele care erau onorate de prezenta sa, aveau la intrare o placuta, pe care scria ca stabilimentul functioneaza "cu acordul Majestatii Sale Imperiale, Norton I al Statelor Unite) si avea o loja rezervata la teatru si la opera. Chiar i s-a permis sa emita moneda proprie, care era acceptata de catre comerciantii din San Francisco.
Norton a incetat din viata pe 3 ianuarie 1880. La funeraliile lui au luat parte peste 30.000 de oameni, cheltuielile de inmormantare fiind suportate de primaria din San Francisco. in ianuarie 1980 au avut loc numeroase manifestatii, in memoria celui considerat - mai in gluma, mai in serios - "primul si ultimul imparat al Statelor Unite".