Colonel KGB: Hess a mers în Regatul Unit pentru a-i propune lui Churchill un pact

În ajunul declanşării ofensivei Germaniei naziste împotriva URSS, numărul doi în Partidul Muncitoresc German Naţional-Socialist (NSDAP),  Rudolf Hess, a zburat cu un avion în Scoţia, într-o misiune ce declansează şi astăzi aprinse controverse între istorici. A zburat Hess în Anglia fără ştirea lui Hitler? Urma să se negocieze un armistiţiu între Anglia şi Reich-ul German? A fost atras Hess într-o capcană de către englezi? De ce a fost izolat Hess de către englezi şi ţinut ascuns?

Walter Rudolf Hess s-a născut la 26 aprilie 1894, în Alexandria. Intră în 1920 în NSDAP, iar în 1923 va fi închis împreună cu Hitler după puciul eşuat de la München. Aici devine un adept fanatic al nazismului dar şi cel mai bun prieten al lui Hitler.

Referindu-se la prima întâlnire cu Hitler, care îi va marca viaţa, Hess declara:„… mă simţeam copleşit ca de o viziune…”,  iar soţia sa îşi amintea că Hess intrând în casă a început să urle:„ …este omul destinului…”.

În 1934, Hitler l-a desemnat al doilea pe lista de succesiune după Göring, de aceea gestul său de a zbura la 10 mai 1941 în Marea Britanie în plin Razboi Mondial devine greu de explicat.

Faptul că Hess a fost izolat în graba şi declarat nebun de către autorităţile engleze, dar şi de către nazişti a amplificat speculaţiile în legătură cu scopul real al zborului în Regatul Unit.

In 1990, colonelul Igor Frelin din KGB a făcut câteva declaraţii excepţionale, din care rezultă că Rudolf Hess a mers în Marea Britanie pentru a-i transmite lui Churchill din partea lui Hitler două propuneri: dacă Marea Britanie rămânea neutra, Germania urma să înceteze bombardamentele aeriene şi britanicii îşi vor putea păstra întregul lor imperiu  colonial şi o poziţie dominantă în Orientul Mijlociu. A doua viza intrarea în război a Marii Britani alături de …Germania nazistă, urmând ca cele două ţări să îşi adjudece la sfârşitul războiului o mare parte a lumii.

Churchill a refuzat toate propunerile lui Hess. „N-am acordat niciodată o mare importanţă acestei escapade... Trei ani mai târziu, Stalin m-a întrebat care a fost totuşi adevărul... Am avut impresia că el credea în existenţa unui complot care urmărea o invadare simultană a Rusiei de către Germania şi Marea Britanie, complot care eşuase”, a afirmat, dupa mai mulţi ani, Winston Churchill.

Oricare ar fi adevărul Hess nu a regretat niciodată faptul că a zburat  în Scoţia. În timpul procesului de la Nürenberg pe 31 august 1946, declara:„… am avut norocul de a trăi pentru mulţi ani din viaţa mea alături de mulţi oameni mari pe care poporul meu i-a avut în cursul unei istorii milenare. Sunt fericit şi orgolios de a fi făcut propria datorie ca german, naţional socialist şi ca fidel al Führer-ului. Nu regret ni mic. Dacă a-şi reîncepe voi activa în acelaşi mod, chiar dacă aş şti că la sfârşitul vieţii m-ar aştepta rugul. Mă interesează prea puţin de ce ar putea să-mi facă oamenii. Mă voi prezenta în faţa lui Dumnezeu şi sunt sigur că mă va absolvi”.

La 17 august 1987,   Hess, a fost găsit de către gardienii de serviciu, spânzurat în celula sa de la închisoarea berlineză Spandau, unde era închis din 1966. În varsta de 93 de ani, Hess era ultimul supravieţuitor din cercul apropiaţilor lui Adolf Hitler.

VEZI AICI DOCUMENTARUL:  ARHIVA SECRETĂ A LUI RUDOLF HESS

Mai multe