Cine este noul lider al Afganistanului - sef al talibanilor care a luptat impotriva sovieticilor si a fost eliberat din închisoare la cererea SUA
Abdul Ghani Baradar, liderul taliban eliberat dintr-o închisoare pakistaneză la cererea SUA în urmă cu mai puțin de trei ani, a apărut ca un învingător incontestabil al războiului de 20 de ani, notează The Guardian.
În timp ce Haibatullah Akhundzada este liderul militar al talibanilor, Baradar este șeful său politic și cel mai public chip. Într-o declarație televizată despre căderea Kabulului, el a spus că testul real al talibanilor abia începe și că trebuie să servească națiunea.
Revenirea lui Baradar la putere întruchipează incapacitatea Afganistanului de a scăpa de cătușele sângeroase ale trecutului său. Povestea vieții sale de adult este povestea conflictului neîncetat, nemilos.
Născut în provincia Uruzgan în 1968, a luptat de partea mujahedinilor afgani împotriva sovieticilor în anii 1980. După ce rușii au fost izgoniți în 1992 și țara a căzut în război civil între stăpânii rivali, Baradar a înființat o madrassa în Kandahar cu fostul său comandant și reputatul cumnat, Mohammad Omar. Împreună, cei doi mullahi au fondat talibanii, o mișcare condusă de tineri cărturari islamici dedicată purificării religioase a țării și creării unui emirat.
Alimentat de fervoarea religioasă, de ura larg răspândită față de stăpânii războiului și de sprijinul substanțial din partea agenției pakistaneze de servicii de informații (ISI), talibanii au ajuns la putere în 1996, după o serie de cuceriri uimitoare ale capitalelor provinciale care au luat lumea prin surprindere, la fel ca mișcare a făcut în ultimele săptămâni. Baradar, adjunctul mullahului Omar, despre care se credea că este un strateg extrem de eficient, a fost un arhitect cheie al acestor victorii.
Baradar a jucat o succesiune de roluri militare și administrative în regimul taliban de cinci ani și, până când a fost alungat de SUA și de aliații săi afgani, el era viceministru al apărării.
În timpul exilului de 20 de ani al talibanilor, Baradar a avut reputația de a fi un puternic lider militar și un operator politic subtil. Diplomații occidentali au ajuns să-l vadă ca pe aripa Quetta Shura - conducerea regrupată a talibanilor în exil - care era cea mai rezistentă la controlul ISI și cea mai favorabilă contactelor politice cu Kabul.
Cu toate acestea, administrația Obama se temea mai mult de expertiza sa militară decât spera în privința înclinațiilor sale presupuse moderate. CIA l-a urmărit în Karachi în 2010 și în februarie a acelui an a convins pe ISI să-l aresteze.
"Capturarea lui Baradar a fost inițiată în principal din cauza rolului său în război, mai degrabă decât din cauza probabilității că va face brusc pacea", a spus un fost oficial. „Faptul este că pakistanezii l-au ținut în toți acei ani în mare parte pentru că SUA le-au cerut acest lucru.”
În 2018, însă, atitudinea Washingtonului s-a schimbat și trimisul afgan al lui Donald Trump, Zalmay Khalilzad, le-a cerut pakistanezilor să-l elibereze pe Baradar pentru a putea conduce negocierile în Qatar, pe baza credinței că se va mulțumi cu un acord de partajare a puterii. „Nu am văzut niciodată o dovadă reală a acestui punct, dar a luat doar un fel de idee mitică”, a spus fostul oficial.
Baradar a semnat acordul de la Doha cu SUA în februarie 2020, în ceea ce administrația Trump a salutat ca o descoperire către pace, dar care pare acum o simplă postare în scenă către victoria totală a talibanilor.
Acordul dintre SUA și talibanii de a nu se lupta ar trebui să fie urmat de discuții de împărțire a puterii între talibani și guvernul lui Ashraf Ghani din Kabul. Acele discuții s-au împiedicat împreună cu puține progrese și este clar acum că Baradar și talibanii au jucat timp, așteptând plecarea americanilor și pregătind o ofensivă finală. Viața lui Baradar l-a învățat răbdare și încredere în victoria finală iar odată cu căderea Kabului pare să fie liderul de facto al Afganistanului.