Cine a fost László Almásy, spionul maghiar care a inspirat romanul «Pacientul englez»
László Almásy este unul dintre cele mai cunoscute personaje care s-au ocupat de spionaj în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Faima recentă se datorează cărții lui Michael Ondaatje, „Pacientul englez”, inspirată din viața lui, și filmului omonim, cu Ralph Fiennes (foto sus) în rolul principal, peliculă care a primit nouă premii Oscar în anul 1996.
Deși evenimentele descrise în roman sunt o ficțiune, Almásy a fost un personaj real. El s-a născut pe 22 august 1885 la Borostyánko, Ungaria, a făcut studiile în Anglia și a luptat în aviația Austro-Ungară în Primul Război Mondial. În perioada interbelică, Almásy a condus mai multe expediții geografice în Africa. Conaționalii săi susțin că a descoperit legendara oază Zerzura.
În preajma izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, László Almásy (foto dreapta) a fost suspectat de englezi că ar fi spion italian. După începerea marii conflagrații a fost recrutat de Abwehr – serviciul secret militar german. A lucrat în Africa, sub comanda lui Rommel, conducând, printre altele Operațiunea Salaam, de infiltrare a unor spioni în rândul britanicilor, dar și operațiuni de capturare de spioni ai inamicului.
După război s-a întors în Ungaria, unde a fost arestat. A reușit să plece din țară, chiar cu ajutor de la spionajul britanic, care dorea să-l folosească în Egipt și Palestina. Regele Faruk al Egiptului îl aprecia foarte mult și l-a numit director al Institutului Deșertului. A încetat din viață în 1951, într-un spital din orașul austriac Salzburg, unde a fost și înmormântat.