5 curiozități despre Anne Boleyn
Anne Boleyn, cea mai infamă Regină a Angliei, este celebră în toate cărțile de istorie ale lumii pentru că a schimbat destinul Angliei pentru totdeauna, manipulându-l pe abilul rege al Angliei de la acea vreme, Henric al VIII-lea. Odată cu nașterea fiicei Annei, Elisabeta, viitoarea Elisabeta I a Angliei, la 7 septembrie 1533, speranțele lui Henric pentru un fiu s-au năruit, iar după cele două sarcini pierdute, Henric a trimis-o pe eșafod. Avea sa fie prima regină a Angliei ce avea să își plece capul pe eșafod, executată la 19 mai 1536 de un călău din Calais, Franța, cu o sabie în locul unui topor.
Totuși, Anne Boleyn și-a găsit odihna veșnica la catedrala St. Paul ad Vincula, iar mormântul ei poate fi admirat și azi, alături de mormântul verișoarei sale Katherine Howard, a cincea soție a lui Henric. O regină atât de faimoasă ca și Anne Boleyn a adunat în jurul ei multe, multe mituri și zvonuri despre frumusețea, personalitatea și faptele ei. Astăzi va voi prezenta cinci dintre ele, cinci curiozități din viața Annei Boleyn.
1 Prima regină a Angliei încoronată cu coroana St. Edward
Anne a fost de-asemenea prima regină a Angliei încoronată cu coroana St. Edward, ce până atunci fusese folosită doar la încoronarea monarhilor, printr-o ceremonie cu mare fast la Westminster Abbey, pe 1 iunie 1533. Ca Henric să se poată căsători cu Anne, a avut nevoie de o dispensă papală pentru a putea divorța de Caterina de Aragon, prima sa soție, iar când Papa a refuzat cu înverșunare această cerere, Henric a rupt Biserica Angliei de Roma și a devenit primul monarh care era în același timp și capul Bisericii Angliei.
2. Portretul lui Anne Boleyn, o copie a unui original pierdut?
Într-adevăr, portretul ei este o copie a unui original pierdut/ distrus din anii 1530-33, acesta fiind pictat cel mai probabil din ordinul fiicei ei, Elisabetei I a Angliei.Portretul aparține epocii elisabetane târzii a Angliei. Cum regele Henric al VIII-lea a dorit să distrugă amintirea Annei, după execuția ei de la 19 mai 1536, din toate memorialele și cărțile (ceea ce nu a reușit!), este foarte probabil ca originalul să fi fost distrus din ordinul lui. A doua zi după moartea Annei, Henric s-a logodit cu Jane Seymour, la 20 mai 1536, iar la 11 zile dupa moartea Annei s-a căsătorit cu ea.
3. Avea Anne Boleyn 6 degete la mâna dreaptă?
Această acuzație a fost făcută de propagandistul catolic Nicholas Sander, care le ura pe Anne și pe fiica ei, Elisabeta I, deoarece datorită politicii lor religioase. Sander a mai făcut afirmația cum că Anne ar avea un dinte strâmb sub buza dreaptă, lucru cel mai probabil fals, ținând cont că o femeie atât de urâta nu ar fi captat atenția regelui Henric. În plus, nici nu a văzut-o vreodată pe Anne în realitate, iar afirmațiile au fost făcute la câteva decenii de la moartea ei.
George Wyatt, un biograf care a discutat cu sevitorii lui Boleyn a spus ca regina a avut niște alunițe și o unghie în plus la mâna dreapta, dar nu un deget. Afirmațiile lui Sander au fost reduse la tăcere abia în secolul XIX, când un medic a exhumat trupul Annei Boleyn, iar afirmațiile lui Wyatt au fost întâlnite. Nicio urmă de deget în plus!
4. Regele Henric al VIII-lea, relații cu toate doamnele din familia Boleyn?
Unele zvonuri spun că regele Henric al VIII-lea a avut aventuri cu Elizabeth Boleyn, iar Anne s-ar putea să fie fiica lui! Niște autori spun că Henric a avut o aventură în tinerețe cu Elizabeth pe când Thomas Boleyn era în Franța și Anne a fost concepută. Asta ar fi fost credibil, dacă nașterea Annei ar fi fost plasată in 1507, nu 1501, pe când Henric avea doar 10 ani! Când regele s-a confruntat față în față cu acest zvon nu a negat relațiile cu Mary Boleyn, sora Annei, dar a negat vehement o relație cu Elizabeth, spunând, , Never the mother!’’ (, , Niciodată mama!’’). Relațiile cu sora Annei de prin 1521-1526 au adus mii de zvonuri, spunând că Mary ar fi purtat 2 copii regelui. Se spune de-asemenea că Mary a fost amanta rivalului lui Henric, Francis I al Franței, cât timp a fost în Franța, în perioada 1515-1519.
5. Acuzația Annei la 17 mai 1536
Anne Boleyn a fost acuzată de adulter cu 5 bărbați, printre care se numără:Mark Smeaton, instrumentist la curtea regală, Henry Norris, un nobil de la curte și propriul ei frate, George Boleyn. Toți cei acuzați au fost declarați vinovați și executați la 17 mai 1536 prin decapitare. Acuzațiile, cel mai probabil false, au fost făcute de apropiații reginei Caterina de Aragon și ai fiicei sale, Mary, viitoarea Maria I a Angliei. Niciodată acuzațiile nu au fost dovedite, dar după două sarcini ale Annei, una imaginară, care ne arată cât de disperată era Anne să rămână însărcinată și să ofere un fiu care să-i fixeze poziția, iar una pierdută, după atenția lui Henric asupra lui Jane Seymour, noua lui amantă, Henric probabil voia să scape de regina lui și să se căsătorească cu o a treia soție, care avea să îi ofere un fiu, Jane Seymour.