VIDEI Dezbatere Historia. Enigma din ADN-ul Basarabilor: Cine a fost Prinţul Negru al Ţării Româneşti?

Un proiect de cercetare cu metode de investigare moderne şi interdisciplinare, ce îşi propune să lămurească originile populaţiilor vechi care au trăit pe teritoriul ţării noastre, poate arunca în aer tot ceea ce ştiam despre începuturile istorice ale Ţării Româneşti.

Cu aproape 100 de ani în urmă se descoperea la Biserica Domnească din Curtea de Argeş un mormânt voievodal cu însemnele Apusului:o pafta (cingătoare) lucrată în Occident şi un inel cu o inscripţie misterioasă şi asemănări stilistice cu inelul purtat de Eduard de Woodstock, Prinţ de Wales, numit şi Prinţul Negru al Angliei. Descoperitorul, istoricul Virgil Drăghiceanu, lansase o ipoteză despre identitatea domnului îngropat acolo:ar putea fi unul dintre fiii lui Barasab I Întemeietorul Ţării Româneşti.  

După vreo 40 de ani se fac, din nou, săpături şi se ajunge la concluzia că Vlaicu Vodă, nepotul lui Basarab, ar fi cel care s-ar odihni acolo. Lucrurile se schimbă în 2012, când cercetători din trei centre universitare importante, Cluj, Iaşi şi Bucureşti, încep un proiect numit GENESIS, cu scopul de a face lumină, cu metode de investigare moderne şi interdisciplinare, în rândul populaţiilor vechi care au trăit pe teritoriul ţării noastre. Conform rezultatelor, cel înmormântat acolo ar fi avut, dinspre mamă, origini germanice sau nord-indiene, şi nu cumane, cum susţin unii istorici români.    

Cine este înmormântat  în Biserica Domnească din Curtea de Argeş? Cum poate schimba acest studiu istoria Ţării Româneşti? La aceste întrebări, dar şi la multe altele vor răspunde istoricii  Alexandru Simon, Marius Diaconescu, şi Ciprian Plăiaşu, editor ”Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă, începând cu ora 11.00, de adevarul.ro.

Mai multe