Vara la țară. O fotografie de colecție din istoria literaturii române

Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR) îi răsfaţă de o vreme pe iubitorii de literatură, fotografie și istorie cu publicarea, pe site-ul instituției, dar și pe pagina de socializare, a unor fotografii inedite din viața marilor scriitori români. Un asemenea exemplu este fotografia realizată de George Topîrceanu Otiliei Cazimir.

Indira Spătaru, muzeograf la Muzeul „Otilia Cazimir”, redă întreg contextul: „În anii de după Primul Război Mondial, vara, viețiștii (grup de scriitori din jurul revistei Viața românească) își reluară vilegiatura pe la mănăstirile din Moldova. Uneori «domnul Ibrăileanu» o lua pe Otilia Cazimir cu trăsura, la plimbare, de la Agapia la Văratec, fiind însoțiți de mulți prieteni. La Văratec o vizitau pe madam Moscu, «prietena noastră care-i cea mai strașnică doftoroaie din lume…». În fotografia realizată de George Topîrceanu și aflată în patrimoniul MNLR Iași, în partea stângă, o vedem pe Otilia Cazimir, împreună cu alte două prietene, costumate în ciobănițe tiroleze: «La fereastra ta-mi zâmbiră/ Toate florile din glastră,/ Numai floarea cea mai dulce/ A fugit de la fereastră» (G. Topîrceanu, «Catrene»)”.

Acest articol a apărut în numărul 223 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 14 august – 14 septembrie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum

Mai multe