Vă amintiți jucăriile de altădată? FOTO
O mulțime de jucării – peste 15.000 –, fabricate în România și în alte țări în ultima sută și ceva de ani, au fost adunate de-a lungul anilor de membrii Asociației Muzeul Jucăriilor. O parte însemnată a acestor jucării este adunată într-o expoziție care nu trebuie ratată, la Muzeul Național de Istorie a României.
Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoții, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moș Crăciun sau al lui Moș Gerilă, altele au stat cuminți în cizmulițele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuț scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux, pe tarabele reci ale piețelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile colecționate de Asociația Muzeul Jucăriilor au fost martorele unui zâmbet.
Organizatorii au selectat pentru expoziția găzduită de Muzeul Național de Istorie a României o mulțime de jucării inedite din colecția asociației, cele mai vechi datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar cele mai noi, din deceniul al nouălea al secolului trecut. Păpuși, mașinuțe, avioane, trenulețe, personaje celebre din desene animate, jocuri, biciclete, trotinete, machete etc. Jucăriile din perioada interbelică erau în mare parte aduse din țări cu tradiție în acest domeniu, mai ales din Germania, și o parte dintre acestea se găsesc în expoziție. Multe, însă, au fost realizate în România, așa cum sunt cele produse de „Arădeanca“, cea mai mare fabrică de jucării din țara noastră în perioada postbelică.
Expoziția este însoțită de o colecție de reproduceri ale unor fotografii cu mulți copii și jucăriile lor din ultima sută de ani, aparținând Asociației Muzeul Jucăriilor. În cea mai mare parte, jucăriile au fost achiziționate din România în ultimii 40 de ani și suntem convinși că, pe lângă bucuria pe care o vor provoca celor mai mici vizitatori ai muzeului, vor trezi amintiri plăcute în rândul părinților și bunicilor acestora.
Fabricile de jucării din România
În 1960, România avea opt fabrici care manufacturau obiecte din lemn și tablă sau tipăreau cărți, dar aveau și secții speciale de jucării. Întreprinderea 9 Mai din Lugoj făcea stropitori, jucării cu cheiță și carusele, Cooperativa Tehno-Metalica București, jucării mecanice, biciclete, triciclete și trenulețe, Fabrica de Mase Plastice MAP Oradea turna jucării din plastic, Cooperativa Arta Lemnului – figurine, trenulețe și jocuri din lemn, Fabrica Steaua Roșie din Râșnov, jocul de Domino, iar Agatex Timișoara – trenulețe, tamburine și alte jucării din metal. Iar celebra „Arădeanca“ făcea sute de modele de păpuși.
Toate aceste fabrici exportau 80% din producție, iar jucăriile lor ajungeau în anii ’60 și ’70 să le concureze calitativ pe cele din Occident. Întreprinderea Poligrafică Banat era cea mai mare fabrică unde se realizau jocuri din carton, cu peste 1.000 de angajați. Aici s-au născut celebrele jocuri „Animale din continente“, „Piticot“, ,,Nu te supăra, frate“, „Păcălici“ și „Dacii și Romanii“. Înființată în 1923, Fabrica Metaloglobus producea ambalaje metalice, cazane, numere stradale și felinare. În 1965 se deschide secția de jucării. Peste 4-5 milioane de jucării pe a rcuri, jucării din plus, telefoane, mini-mașini de cusut, pistoale, puști, mitraliere, trompete și tamburine din fier erau produse anual aici.
Comuniștii și Crăciunul
După instalarea regimului comunist în România, serbarea Crăciunului a intrat în vizorul noilor autorități. Pentru a-l înlocui pe Moș Crăciun, au inventat un nou personaj, Moș Gerilă, de inspirație rusească. Ușor-ușor, toate jucăriile care semănau cu Moș Crăciun s-au „transformat“ treptat în Moș Gerilă. Emblematică pentru această schimbare este și o sanie metalică realizată de Bucuria Copiilor, mai târziu, producția fiind preluată de fabrica Metaloglobus.
Jucăria a fost produsă între anii ’60 și ’70, fiind mecanică, acționată de o cheie cu arc. Avea un ren destul de fragil confecționat din plastic, dar reproducea destul de bine mișcarea picioarelor acestuia. Tot din acea epocă, realizată tot de Fabrica Bucuria Copiilor, este și un personaj care, deși seamănă foarte mult cu așa-numitul Moș Gerilă, a fost denumit „piticul Barbă Cot“. Este un personaj cu un clopoțel într-o mână și o sorcovă în cealaltă, jucăria este tot mecanică și piticul mișca mâinile când era întors cu cheia.
Un personaj interesant este „Donald schiorul“, realizat tot de Metaloglobus în aceeași perioadă. Este un personaj Disney, copiat fără licență, realizat din metal, cauciuc și plastic într-o variantă semi-motorizată, adică avea un motoraș cu volant.
Asociația Muzeul Jucăriilor
Asociația Muzeul Jucăriilor a fost creată la inițiativa unui grup de entuziaști iubitori și păstrători ai propriilor jucării, care pe parcursul a patru decenii au strâns și au colecționat nenumărate jucării aparținând diferitelor generații. Istoria Asociației Muzeul Jucăriilor a început oficial în anul 2007, atunci când a fost înființată și a organizat prima expoziție de jucării vechi de colecție la Spitalul pentru Copii „Marie Curie“ din București.
Dar povestea a început cu mult înainte, în anii ’80, atunci când membrii fondatori au dat startul colecției, primele jucării colecționate fiind chiar jucăriile copilăriei lor. Scopul declarat de la început al acestui demers a fost acela de a realiza un Muzeu al Jucăriilor, primul de acest fel din România. Până la obținerea unui sediu care să găzduiască muzeul, colecțiile Asociației sunt prezentate în cadrul unor expoziții temporare. În principal, patrimoniul Asociației Muzeul Jucăriilor, ce stă la baza tuturor expozițiilor organizate, constă în jucăriile, dar și multe alte obiecte legate de copilăria românilor, strânse în ultimii 40 de ani de frații Cristian și Mihail Dumitru.
În anul 2021, în ciuda restricțiilor, Asociația Muzeul Jucăriilor a avut 25 de expoziții noi în București, Iași, Oradea, Călărași, Bacău, Roman, Brașov, Balotești, Cluj-Napoca, Timișoara. În luna decembrie a anului 2021, Asociația are deschise expoziții la București (Muzeul Național de Istorie a României – „Muzeul Jucăriilor“ și „O poveste dulce“), Bacău (Complexul Muzeal Iulian Antonescu – „100 de ani de Istorie reflectată în oracole și caiete de amintiri“), Călărași (Muzeul Dunării de Jos – „Arta Tranșeelor“) și Brăila (Muzeul Brăilei „Carol I” – „Amicul Copiilor. Cărți și reviste pentru copii”).