Unelte necesare pentru montarea cadrului de ușa  

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Dorești să schimbi singur ușa de la intrare sau ușile din interiorul casei? Atunci cu siguranță te întrebi de ce anume ai nevoie și cum să începi și să finalizezi în mod corect această sarcină.

Deși la o primă vedere acest proces poate părea complicat, poți obține rezultate excelente dacă ai răbdare și te pregătești cu toate unelte necesare. 

Ce unelte sunt necesare pentru a monta un cadru de ușă?

Când dorești să montezi singur o ușă este important să ai la îndemână toate uneltele necesare. Va trebui să achiziționezi unelte de lucru, dar și consumabile, dacă nu le ai deja în casă.  Vei avea nevoie de unelte precum:

  • Bormașină;
  • ciocan demolatoare;
  • cuie;
  • ruletă de măsurat;
  • ciocan classic;
  • cuțit de chit;
  • levier;
  • ferăstrău alternativ;
  • boloboc;
  • șpacluri din lemn;
  • chit;
  • pistol pentru aplicarea chitului;
  • șaibe din lemn;
  • șuruburi;
  • spumă poliuretanică;
  • garniture;
  • șurubelniță.

Odată ce ai aceste unelte pregătite, ar trebui să te poți apuca de treabă. 

Cum să utilizezi fiecare unealtă pentru a monta cu succes un cadru de ușă

În funcție de tipul de ușă pe care o instalezi vei avea nevoie de anumite ustensile. Însă, în mare, ustensilele esențiale sunt aceleași indiferent de tipul de ușă. La urma urmei, dorești să faci treaba în mod eficient, și să eviți greșelile care îți vor cauza dureri de cap. Iată, așadar, care sunt uneltele importante și cum se folosesc pentru montarea unui cadru de ușă, dar și cum să montezi o ușă pas cu pas.

Pasul 1. Unelte și materiale: ruletă de măsurat, cuțit de chit, levier. 

Începe prin a măsura ușa veche folosind o ruletă de măsurat. Măsoară lățimea și înălțimea ușii existente, astfel încât să știi ce dimensiuni trebuie să aibă noua ușă înainte de a o comanda sau achiziționa din magazinele de bricolaj.

Desprinde apoi cu grijă garnitura interioară, astfel încât să poți măsura, de asemenea, deschiderea brută (lățimea dintre stâlpi și înălțimea de la podea până la antet). Poți proteja peretele și preveni deteriorarea acestuia folosind un cuțit de chit pentru a acționa ca o barieră între levier și perete. În continuare, măsoară de la partea din spate a garniturii exterioare până la fața peretelui interior. În cele din urmă, măsoară lățimea garniturii exterioare și înălțimea de la partea inferioară a pragului până la partea superioară a garniturii exterioare. Vei dori să comanzi o ușă care să umple spațiul, ceea ce ar putea necesita o garnitură specială.

Pasul 2. Unelte și materiale: cuțit utilitar, ferăstrău alternativ, ciocan demolatoare

După achiziționarea ușii, următorul pas este îndepărtarea ușii vechi. Pentru a îndepărta vechea ușă, trebuie să tai chitul prins de-a lungul marginilor mulajului exterior folosind un cuțit utilitar. Este posibil ca mulajul să se desprindă în bucăți. Folosind un ferăstrău cu mișcare alternativă, poți tăia prin cuie, astfel încât cadrul ușii să iasă cu ușurință. După ce ai îndepărtat ornamentul și ai tăiat cuiele sau șuruburile, ar trebui să poți îndepărta în siguranță vechiul cadru de ușă. În cazul unei uși de exterior, metalice, vei avea nevoie de un ciocan demolator cu rotopercutor pentru a putea îndepărta rama ușii. Aceasta nu se poate desprinde la fel de ușor precum cea de interior.

Pasul 3. Unelte și materiale: ruletă de măsurat, boloboc, șpacluri din lemn, chit, pistol pentru aplicarea chitului

Pregătirea deschiderii brute: Fiecare proces de instalare a ușii începe cu măsurarea deschiderii brute a locului de deschidere. Vei avea nevoie de un nivel pentru a verifica de două ori dacă partea de sus a ramei este perfect dreaptă. În cazul în care tocul ușii nu este perfect drept poți folosi o placă de lemn pentru distanțiere, sau mai multe, astfel încât ușa să fie perfect dreaptă. 

Vei avea nevoie, de asemenea, de o placă distanțieră pentru a elimina grosimea necesară de la suprafața podelei. Trebuie să aplici chit de-a lungul ramei și să extinzi stratul de adeziv un cm intre ramă și perete. Acesta trebuie să acoperă tot spațiul liber dintre ramă și perete. 

Pasul 4.  Unelte și materiale: chit, pistol de chit, cuțit utilitar, pene din lemn

Montarea ușii noi în poziție: Începe prin a inspecta partea de jos a cadrului ușii și măsoară pentru a te asigura că rama este perfect dreaptă. Dacă este necesar continuă să adaugi chit în jurul perimetrului deschiderii ușii. Cu ajutorul unui cuțit utilitar elimină excesul de chit cu atenție. Ia apoi ușa și înclină cu grijă ușa până reușești să o poziționezi în locul destinat acesteia. Verifică dacă rama este potrivită sau necesită ajustare. Dacă rama necesită ajustare folosește pene de lemn până reușești să obții nivelul potrivit pentru ca ușa să se deschidă corect. 

Pasul 5.  Unelte și materiale: ciocan, cuie pentru învelitoare, nivel, șaibe din lemn, șuruburi

Fixează noul cadru de ușă: Odată ce noul cadru de ușă este așezat la locul lui, poți începe să ajustezi și să fixezi cadrul. Aceasta este partea  critică a procesului de instalare a ușii, deoarece este momentul în care veți ajusta cadrul pentru a te asigura că ușa se potrivește perfect și funcționează corect. Dacă este necesar, acoperă spațiile libere cu chit.

Prinde apoi cele două colțuri superioare folosind cuie galvanizate, dar lasă capetele cuielor să iasă în afară, astfel încât să poți face cu ușurință ajustări dacă este necesar.

În timp ce ușa este fixată temporar, inspectează cealaltă parte a ușii și pregătește niște șaibe din lemn. Pune toate perechile de șpacluri necesare în spatele balamalelor, precum și de-a lungul părții superioare și a părții îndepărtate a cadrului până când creezi un spațiu uniform între ușă și cadru. Odată ce există un spațiu uniform în jurul ușii, introdu șuruburi de 8 cm prin ramă, până în cadrul peretelui. Este de ajutor să introduci șuruburile în locațiile de calaj, astfel încât acestea să mențină calajele la locul lor. Cuiele ieșite în afară se fixează bine în perete astfel încât să nu se mai vadă și să susțină bine ușa. De asemenea, se aduga cuie la fiecare 35-40 de cm în ramă astfel încât aceasta să fie bine fixată.

Pasul 6. Unelte și materiale: spumă poliuretanică, garnitură, șurubelniță, kit de clanțe cu feronerie

În cele din urmă am ajuns la finalizarea instalării ușii: Odată ce ușa este bine instalată, este timpul să adaugi finisajele. Etanșează spațiul dintre montant și cadru cu o spumă pulverizată. Odată ce spațiul este etanșat și izolat, montează o bucată de garnitură peste exteriorul ușii și instalează o nouă garnitură interioară. Acum nu îți mai rămâne decât să instalezi mânerul ușii și încuietoarea. 

Cum să alegi cele mai bune unelte pentru proiectul tău de montare a cadrului de ușă

Nu ai încă uneltele necesare pentru proiectul tău? Atunci va fi necesar să le cumperi. Poți face acest lucru foarte ușor, urmărind ofertele magazinelor de bricolaj. În acest fel ai ocazia să poți găsi uneltele necesare la preț promoțional, astfel încât să faci economie. DE asemenea, poți căuta online produsele dorite pentru a le comanda. În acest fel economisești nu doar bani, dar și timp.

Recomandări utile pentru a economisi bani la achiziționarea uneltelor necesare pentru proiectul tău de montare a cadrului de ușă

Cu atât de multe opțiuni de unelte din magazinele de specialitate poate fi dificil să știi care dintre ele oferă cea mai bună valoare proiectului tău și cum să obții cel mai bun raport calitate- preț. Prin urmare, pentru a face cele mai bune alegeri ține cont de următoarele criterii:

Rămâi la o marcă

Când vine vorba despre unelte electrice și consumabile pentru acestea rămâi la același producător. Este mai ușor să faci alegerile potrivite și, uneori, poate fi mai ieftin. 

Utilizează programele de fidelizare

La fel ca și companiile aeriene, unii producători de unelte de bricolaj au programe de loialitate care îi recompensează pe cei cumpărători, de cele mai multe ori cu reduceri. Profită de aceste reduceri pentru a face economie la buget. 

Cumpără doar ceea ce ai nevoie

Odată ajuns in magazinele de bricolaj, este foarte ușor să cazi pradă ispitei și să cumperi mai multe lucruri decât este necesar. Cu excepția cazului în care știi sigur că le vei folosi pentru proiecte viitoare, evită să cumperi unelte de care nu ai nevoie. Vei ajunge să le depozitezi în magazie și să uiți de ele.

Nu alege cele mai ieftine produse

În magazinele de specialitate vei găsi o largă varietate de produse de același tip, de la diverși producători. Evită să cumperi cele mai ieftine produse, deoarece de multe ori este vorba despre produse de calitate îndoielnică. Alege însă mărci cunoscute precum ciocan rotopercutor de la Hyundai care este accesibil, dar are și o calitate foarte bună. 

Verifică ofertele speciale

Periodic, magazinele de bricolaj fizice sau online, introduc oferte speciale la o anumită gama de produse. Dacă nu te grăbești cu achiziționarea este indicat să urmărești mai întâi ofertele.  

Mai multe