Un scandal interbelic de proporții - fabrica de falsificat polițe din Galați
Fabrica de falsificat poliţe de valoare a fost descoperită la Galaţi, în anul 1937. Tentaţi de o îmbogăţire rapidă, industriaşul Isac Miremberg şi inginerul A. Mahler au achiziţionat o presă pe care au pus-o la punct pentru a executa poliţe false. Acestea erau atât de bine executate, încât cu mare dificultate şi numai după o cercetare minuţioasă falsul putea fi descoperit.
Senzaţionala afacere cu poliţe falsificate a fost scoasă la lumină de către autorităţile de la malul Dunării. Se întâmpla pe 23 iulie 1937, o zi care avea să devină şi mai fierbinte odată cu această descoperire.
În denunţul primit la Parchet cu ceva timp în urmă, se arăta că la locuinţa industriaşului Isac Miremberg din strada Sf. Spiridon, s-ar găsi o fabrică de falsificat poliţe de valoare. Pe baza acestei informări, procurorul Nicuşor Lupaşcu, însoţit de şeful siguranţei, Iordan Stănescu, şi de comisarul şef Stavrache au făcut o descindere la locuinţa lui Isac Miremberg, proprietarul fabricii de sfoară din strada I. G. Duca colţ cu str. Morilor, după cum prezenta faptele, un ziar local al vremii.
„Strada Sf. Spiridon, umbrită de copaci, făcea legătura între Calea Brăilei şi Calea Tecuci, ieşind în Piaţa Costache Negri, piaţa cea mare a oraşului. Era una din străzile vechi ale oraşului, nu mai lungă de 300 de metri, luându-şi numele de la biserica amplasată pe această stradă şi construită în jurul anului 1817.
Casele mari, cu o arhitectură specifică sfârşitului de secol al XIX-lea şi început de secol XX, cu grădini mari, situate pe această stradă, se aflau în proprietatea unor comercianţi, a unor industriaşi din Galaţi, majoritatea evrei. La una dintre aceste case s-au oprit procurorul, şeful siguranţei şi comisarul şef, în acea zi de iulie a anului 1937”, ne-a relatat Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniului Cultural Naţional Galaţi.După o jumătate de oră de cotrobăit prin casa industriaşului, autorităţile au găsit, într-un loc tainic, presa care servea la falsificarea poliţelor.
Tot în acel loc s-a mai găsit şi un număr însemnat de poliţe false care urmau să fie puse în circulaţie.Prins cu obiectele în casă, industriaşul Miremberg şi-a recunoscut fapta, indicându-le organelor de anchetă complicele, nimeni altul decât cumnatul său, inginerul Arthur Mahler.
Strada Domnească în perioada interbelică FOTO Vechiul Galaţi în imagini
„Industriaşul Isac Miremberg, tentat de o îmbogăţire rapidă, în complicitate cu inginerul A. Mahler care locuia pe str. Rosetti (desfiinţată la momentul construirii blocurilor V de pe strada Tecuci), stradă care făcea legătura între strada Frumoasă şi strada General Berthelot (str. Nicolae Bălcescu de astăzi), au pus la cale falsurile, achiziţionând o presă. Cei doi cumpărau poliţe ieftine de pe piaţa locală şi cu ajutorul presei falsificau valoarea chitanţelor”, ne-a spus Marius Mitrof.
Ziarul local din acea perioadă dădea ca exemplu că „în loc de 400 de lei, mai aplicau cu presa un număr sau un zero”. Poliţa astfel falsificată era pusă în comerţ şi vândută cu preţ redus.Nu se ştia de când se ocupau cei doi de falsificarea poliţelor. Însă se ştia în mod sigur că au lucrat foarte bine, executând un număr destul de mare de poliţe false.
Presa, achiziţionată din luna aprilie a fost modificată în mai multe rânduri, Miremberg şi Mahler nefiind mulţumiţi de calitatea falsurilor. Clişeele zincografiate erau făcute la Bucureşti, la o zincografie care, pentru a nu divulga falsurile, „a primit un preţ excepţional”ne informau ziarele vremii.
„Cu o săptămână înainte de descinderea poliţiei, presa a fost foarte bine pusă la punct şi s-a reuşit scoaterea primelor poliţe false atât de bine executate, încât cu mare dificultate şi numai după o cercetare minuţioasă falsul putea fi descoperit. În momentul descinderii, presa şi piesele falsificate se aflau ascunse într-un colţ «al fabricii», împachetate într-un geamantan, deoarece falsificatorii intenţionau să îşi mute câmpul operaţiunilor într-un alt oraş. În geamantan s-au găsit toate poliţele false, de la primele încercări până la cele perfecte”, a precizat Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniului Cultural Naţional Galaţi.
Deşi falsificatorii declaraseră că nu au plasat nicio poliţă falsă pe piaţă, existau însă indicii că acestea au fost vândute, întrucât, în ultimul timp, Miremberg şi Mahler făceau cheltuieli cu mult exagerate faţă de posibilităţile lor.„Descinderile au continuat la debite, mai ales că unul dintre nepoţii industriaşului avea un asemenea debit, iar autorităţile nu excludeau ca poliţele false să fi fost plasate la acesta.
De asemenea, un agent al poliţiei a plecat prin oraşele vecine, deoarece erau indicii că stocuri importante de poliţe false ar fi fost plasate şi în afara Galaţiului”, a mai spus Marius Mitrof.Isac Miremberg şi Arthur Mahler au fost anchetaţi, încarceraţi la arestul central şi trimişi în judecată.