Un fals istoric: viziunile republicane ale Reginei Elisabeta: “De ce avem nevoie de Regi?”
Mai tanara cu 4 ani decat Regele Carol, Regina Elisabeta a fost mai mult decat “un ecou” al sotului sau. Desi amandoi au urmarit cai diferite, cuplul regal a avut acelasi ideal:modernizarea Romaniei. “Totul pentru tara, nimic pentru mine” a fost deviza Regelui Carol si care a fost insusita de Familia Regala. Pana la urma, chiar si cu personalitati diferite, Regele Carol I si Regina Elisabeta au gasit o cale de a se respecta si completa reciproc.
Una dintre marile controverse lasate nerezolvate in paginile de istorie se refera la viziunile liberale ale Reginei Elisabeta care, in scrierile sale, se semna cu Carmen Sylva. Explicatia biografilor este ca atitudinea liberala a Reginei era generata de prietenia pe care o avea cu Imparateasa Elisabeta a Austro-Ungariei. In opera Silviei Irinei Zimmermann si care se intituleaza “Regele Carol I, in opera Reginei Elisabeta” gasim amanunte lamuritoare despre conceptia Reginei Elisabeta fata de misiunea pe care trebuie sa o aiba un suveran in fruntea natiunii pe care o conduce.
O afirmatie atribuita reginei Elisabeta a Romaniei apare intr-o biografie cunoscuta a Imparatesei Elisabeta a Austro-Ungariei, publicata de Brigitte Hamann insa, afirmatia pusa in dreptul Reginei Romaniei nu era autentica. Era un citat din romanul “La Curtea din Ragusa”, publicat in 1902 de Mite Kremnitz. In aceasta scriere, Mite Kremnitz a portretizat o principesa ce semana foarte mult cu Regina Elisabeta, scotandu-i in evidenta trasaturile negative, ridiulizand-o disimulat pe Regina. Romanul nu contine informatii din interior despre Curtea Regala a Romaniei ci, este un roman pur fantezist menit a o ataca pe Elisabeta.
Mite Kremnitz a fost colaboratoarea literara a lui Carmen Sylva in perioada 1881 – 1889 dar si eroina romanului biografic Mite, scris de Eugen Lovinescu. A fost casatorita cu doctorul Wilhelm Kremnitz, medic al familiei regale si cumnat al lui Titu Maiorescu.
Legaturile familiale cu Maiorescu, apropierea de familia regala, Mite Kremnitz fiind domna de companie a reginei Elisabeta, si talentul literar al Mitei le-au facilitat intrarea în lumea intelectuală a Bucurestiului. Mite Kremnitz a participat la reuniunile literare ale Junimii unde i-a cunoscut pe Eminescu, Iacob Negruzzi, Ion Slavici, Nicolae Gane, Theodor Rosetti si Petre Carp.