Un biolog renumit din Năsăud, despre vizita la Carol I: „Alteţa Sa era simpatic, amical şi cuceritor”

📁 Monarhia în România
Autor: Biana Sara

Artemiu Publiu Alexi a fost unul dintre cei mai de seamă biologi năsăudeni, redactând nu mai puţin de 22 de lucrări care vizau flora şi fauna ţării. Acesta a atras atenţia lui Carol I, însă, cu o carte istorică, „Rezbelu orientale ilustratu”, publicată la Graz, care l-a determinat pe regele României să îi acorde medalia „Bene Mereti”.

Profesorul şi cercetătorul Artemiu Publiu Alexi s-a numărat printre puţinii ardeleni care au avut ocazia să-l întâlnească şi să stea de vorbă cu Carol I, regele României. Acesta l-a vizitat pe Carol I în anul 1880, la Castelul Peleş din Sinaia.

„Trebuie să fac mărturisirea că în acel moment roi inima în o mare agitaţiune. Şi cum numai peste câteva secunde aveam să îl văd cu ochii mei în realitate pe Domnitorul Carol, aveam să mă bucur de fericirea de a fi unul dintre acei puţini ardeleni care au salutat în persoană pe marele erou, ” preciza Artemiu Publiu Alexi în biografia sa.

Deşi avusese ocazia să se specializeze la Viena şi Graz şi făcea parte din numeroase asociaţii străine de cercetători, întâlnind tot soiul de personalităţi de-a lungul vieţii, vizita la Carol I l-a emoţionat pe năsăudean peste măsură.

„Am fost surprins şi am admirat afabilitatea şi tratarea atât de simpatică, amicală şi cuceritoare. Nu este nimic de mirat dacă aceia cu cari Alteţa Sa a povestit odată, au fost câştigaţi şi cuceriţi. Nu este de mirat dacă Carol a fost în stare să cucerească, să farmece şi să entuziasmeze armata încât aceasta a făcut minuni. Deşi numai după venirea lui în România a învăţat limba românească, dar aşa de bine a şi-a însuşit-o, încât anevoie poţi recunoaşte a nu fi român de origine, ” povesteşe biologul năsăudean.

Cu ocazia vizitei sale la Castelul Peleş, biologul năsăudean i-a înmânat regelui un exemplar din lucrarea sa de factură istorică „Rezbelu orientale ilustru”, un monument de peste 700 de pagini în care sunt descrise faptele de vitejie ale soldaţilor români. Deşi era prima dată când îl vedea pe Artemiu Publiu Alexi, Carol I s-a arătat cucerit de opera sa şi i-a oferit medalia Bene Mereti.

Deşi este primul, Artemiu Publiu Alexi nu este singurul cercetător de pe meleaguri bistriţene care s-a putut bucura de recunoaşterea regală a meritelor sale, Carol I oferind acelaşi ordin pentru merite deosebite în 1905 şi unuia dintre cei mai importanţi botanişti ai ţării Florian Porcius. Pe lângă lucrarea care i-a adus recunoaşterea lui Carol I, Artemiu Publiu Alexi a ajutat considerabil comunitatea năsăudeană. Cu ajutorul său au apărut o grădină botanică şi zoologică, o colecţie de peste 1700 de roci minerale, o colecţie botanică ce includea peste 2000 de plante sau un muzeu de animale. De asemenea, biologul a înfiinţat şi o staţie meteo, unde verifica de trei ori pe zi starea vremii, transmiţând rezultatele lunar la Viena, dar şi prima librărie din zona Năsăud.

Informaţii preluate din Arhiva Someşană.

Sursa:www.adevarul.ro

Mai multe