Ultimii naziști

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Andreea Lupşor

Scandalul izbucnit anul acesta, după ce un ziar britanic a dat de urma lui László Csizsik-Csatáry, condamnat pentru crime de război încă din 1949, a arătat că procesele criminalilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu aparțin de domeniul trecutului. Există și azi procese în care foști naziști sunt judecați pentru acțiunile comise în urmă cu aproape 70 de ani, scriu cei de la Discovery News.

Johann „Hans" Breyer, care locuiește în Philadelphia, Statele Unite, a lucrat ca gardian la Auschwitz. El a recunoscut acest lucru, însă susține că munca lui nu s-a desfășurat în interiorul lagărului și că nu a avut nimic de-a face cu moartea celor 1.5 milioane de evrei uciși acolo. El a declarat că „nu am omorât pe nimeni, nu am violat pe nimeni – iar aici nu am nici măcar o amendă. Nu am făcut nimic greșit.” Cu toate acestea, el a recunoscut că știa ce se întâmpla în lagăr, motiv pentru care Breyer ar putea fi judecat pentru complicitate la crimă.

John Demjanjuk (foto stânga), în vârstă de 89 de ani, trăiește în Ohio și este judecat pentru complicitate la crimă în cazul celor 27.900 de oameni uciși în perioada în care el a lucrat ca gardian la lagărul de la Sobibor. Procesul său durează deja de 32 de ani! Demjanjuk susține că a fost capturat de germani (în calitate de soldat sovietic) și ținut la Sobibor ca prizonier de război; procurorii susțin însă că el s-a oferit voluntar pentru SS și așa a ajuns să lucreze în lagărul din Polonia.

Jakiw Palij, de naționalitate poloneză, a emigrat în America imediat după război. În urmă cu trei ani, el și-a pierdut cetățenia americană, fiind acuzat că ar fi lucrat în lagărul de la Trawniki, din Polonia, în 1943, perioadă în care acolo au fost uciși circa 6000 de evrei. Paliij susține că nu a intrat niciodată în niciun lagăr și că nu a participat la crime, dar că a fost forțat – sub amenințarea unei pedepse cu moartea – să lucreze ca gardian într-o bază militară.

Octogenarul Helmut Oberlander se luptă să-și păstreze cetățenia canadiană din 1995, de când a ieșit la iveală că a lucrat într-o unitate SS responsabilă cu uciderea a zeci de mii de evrei și civili în Ucraina și alte teritorii sovietice. Oberlander susține că a făcut parte din respectiva unitate doar în calitate de translator, că nu a participat la crime și că a fost amenințat cu moartea dacă încerca să părăsească unitatea.

Adolf Storms, fost sergent SS, a locuit nestingherit în Germania timp de 60 de ani, până când un student i-a descoperit numele în niște documente privind un masacru din timpul războiului. Astăzi, bărbatul în vărstă de 90 de ani e acuzat de 58 de crime ce au avut loc în apropierea satului austriac Deutsch Schuetzen. De asemenea, Storms e acuzat că ar fi împușcat un evreu în timpul unui marș forțat de la Deutsch Schuetzen la Hartberg (o distanță de 56 de kilometri) pentru că acesta nu mai era în stare să meargă.

Acuzat de uciderea a trei civili olandezi în 1944, Heinrich Boere (foto dreapta), în vârstă de 88 de ani, este judecat la Aachen pentru crime de război. La sfârșitul războiului, Boere, ofițer SS, a fugit din Olanda și s-a mutat în Germania, unde a reușit să evite să ajungă la închisoare. În 1949, un tribunal olandez l-a condamnat la moarte în contumacie, însă sentința a fost comutată la închisoare pe viață. Olandezii au încercat timp de mai mulți ani să obțină extrădarea sa, însă fără succes. În 2009, Biroul Central pentru Investigarea Crimelor Naziste a preluat cazul lui Boere și a reușit să obțină inițierea unui nou proces.

După ce a recunoscut că a participat la două masacre comise într-un lagăr de concentrare în calitate de gardian, Josias Kumpf, în vârstă de 83 de ani, a fost deportat din Wisconsin în Austria. Kumpf a recunoscut că a participat la ceea ce s-a numit Aktion Enterfest– uciderea, în doar 2 zile, a 42.000 de evrei în lagărele din Estul Poloniei. De asemenea, el a recunoscut că a ucis mai mulți oameni în lagărul de la Trawniki. Kumpf nu a fost însă judecat, el murind în 2011, la doi ani de la deportarea sa în Austria.

Sursa:http://news.discovery.com

Mai multe