Ucise de tehnologie: 10 slujbe care nu mai există

Fireşte, lumea de azi nu-i ca cea de ieri. Oamenii s-au schimbat, obiceiurile s-au schimbat şi... serviciile la fel. Avansul tehnologiei, mai ales în ultimul secol, a contribuit la uşurarea vieţii omului. Dar odată cu el, a avut loc şi dispariţia unor locuri de muncă, dintre care unele sunt astăzi complet necunoscute. Iată zece astfel de slujbe care astăzi nu mai există:

1. Reglor de popice

Reglorii de popice erau băieţi tineri care erau angajaţi de sălile de bowling pentru a aranja popicele căzute pentru clienţi.

2. Ceas deşteptător uman

"Deşteptătorii" erau, de fapt, alarme pentru trezit:erau angajaţi pentru a se asigura că oamenii se trezesc la timp pentru a merge la locul de muncă. Foloseau beţe, bătătoare sau pietricele pentru a bate la uşile sau ferestrele clienţilor.

3. Tăietor de gheaţă

Înaine ca tehnicile moderne de refrigerare să devină larg răspândite, tăietorii de gheaţă tăiau cu fierăstrăul gheaţa de pe lacurile îngheţate, pe care o vindeau apoi. Oamenii o foloseau apoi în pivniţele sau camerele lor frigorifice pentru a păstra produsele proaspete. Aceasta o slujbă destul de periculoasă, realizată în condiţii extreme.

4. Ascultător al avioanelor inamice

Înainte ca radarul să fie inventat, soldaţii foloseau oglinzi şi dispozitive de ascultare pentru a detecta sunetul motarelor avioanelor care se apropiau.

5. Vânător de şobolani

Vânătorii de şobolani erau angajaţi în Europa pentru a ţine sub control populaţia de şobolani de oraşe. Se expuneau unui risc ridicat de a suferi muşcături, care apoi se puteau infecta, însă ajutau ca acestea să nu se împrăştie la întreaga populaţie civilă.

6. Aprinzător de felinar

Aprinzătorii de felinare foloseau beţe lungi pentru a aprinde, stinge sau alimenta lămpile stradale. Slujba lor a fost desfiinţată odată cu apariţia iluminatului electric stradal.

7. Plutaş

Înainte ca tehnologia şi infrastructura să fie dezvoltate pentru a transporta buştenii cu camionul, plutaşii erau cei care se ocupau cu transportarea acestora pe apă de la punctul de tăiere până la cel de procesare a lemnului.

8. Centralistă

La începutul erei telefoniei, companiile utilizau centrale telefonice manuale, unde centralistele legau apelurile telefonice prin introducerea unei prize de telefon în mufele corespunzătoare.

9. Hoţ de cadavre

Hoţii de cadavre erau angajaţi în secolul al XIX-lea pentru a deshuma cadavre, care erau livrate universităţilor pentru studiu şi cercetare. Cadavrele erau greu de obţinut prin mijloace legale, aşa că universităţile au găsit căi mai puţin ortodoxe de a face rost de obiectele de studiu.

10. Cititor pentru muncitorii din fabrici

Cititorii erau angajaţi cu banii adunaţi de la muncitori pentru a le citi în halele în care lucrau, pentru ca aceştia să nu se plictisească. 

Foto:vintag.es

Mai multe