Top secret. Cinci operațiuni sub acoperire din Al Doilea Război Mondial

Serviete aparent pierdute și informații clasificate, soldați deghizați, operațiuni aeriene periculoase – acestea sunt poveștile mai puțin cunoscute din Al Doilea Război Mondial, când de-o parte și de alta a frontului au fost concepute operațiuni secrete demne de romanele lui Ian Fleming.

Operațiunea Mincemeat

În aprilie 1943, în apele Spaniei a fost descoperit cadavrul unui ofițer britanic, alături de o servietă în care se aflau, la prima vedere, documente foarte importante. Ajunse în posesia germanilor, acestea s-au dovedit a conține informații secrete despre o operațiune Aliată-o invazie în Grecia și Sardinia. Naziștii au crezut că au dat lovitura cu aceste date, însă totul făcea parte, de fapt, din planurile secrete ale Aliaților. Operațiunea Mincemeat („carne tocată”) era menită să-i păcălească pe germani că inevitabila invazie Aliată din Mediterana avea în vizor Grecia și Sardinia, și nu Sicilia. Păcăliți de șiretlicul britanic, germanii au trimis trupe în Grecia și au fost prinși pe picior greșit în sudul Italiei, acolo unde au aterizat, de fapt, forțele inamice.

Operațiunea Eiche

În 1943, germanii au organziat operațiunea Eiche („Stejar”) pentru eliberarea lui Benito Mussolini. După invazia Aliată din Italia și înlăturarea de la putere a dictatorului fascist, Hitler i-a ordonat lui Otto Skorzeny, expert în operațiuni de tip comando, să-l elibereze cu orice preț pe Mussolini, ținut în arest într-o stațiune de ski din munții Apenini. Skorzeny a organizat un atac aerian în ziua de 12 septembrie 1943 și a reușit să-l elibereze pe Mussolini, care ar fi exclamat atunci:„Știam că prietenul meu Adolf Hitler nu mă va lăsa în voia sorții!”

Operațiunea Gunnerside

Operațiunea Gunnerside s-a desfășurat în Norvegia ocupată. În februarie 1943, un grup de soldați norvegieni, exilați și antrenați în Marea Britanie, s-au parașutat în apropiere de centrala de la Norsk Hydro din Vemork, acolo unde se producea apa grea, o substanță esențială în fabricarea bombei atmoice. Uzina era controlată de nemți încă din 1940, iar liderii Aliați erau îngrijorați că sursa de apă grea îi va ajuta pe naziști să dezvolte înaintea lor o bombă atomică. Echipa de comando a pătruns în interiorul centralei, a plasat explozibili în apropierea depozitelor de apă grea, apoi le-au detonat. Distrugerile cauzate i-au întârziat pe germani doar câteva luni, însă acesta nu a fost ultimul act de sabotaj al norvegienilor. Un an mai târziu, alt grup de agenți a detonat o navă cu depozite de apă grea ce trebuiau să ajungă în Germania.

Operațiunea Greif

Spre finalul războiului, în decembrie 1944, Adolf Hitler l-a însărcinat pe Otto Skorzeny cu o misiune secretă menită să perturbe moralul și liniile de comunicații Aliate. Skorzeny a format o unitate de soldați germani buni vorbitori de limba engleză;îmbrăcați în uniforme de soldați americani și echipați cu documente falsificate, aceștia au fost trimiși în spatele liniilor Aliate unde au distrus depozite de armament, au schimbat indicatoare rutiere și au distrus linii telefonice – totul chiar sub nasul Aliaților. Chiar dacă aceste acțiuni n-au avut un rezultat militar spectaculos, ele au stârnit confuzie și panică în rândul soldaților americani.

Operațiunea Fortitude South

Înaintea invaziei din Normandia, operațiune crucială pentru victoria finală, Aliații au conceput și o operațiune pentru a-i păcăli pe germani. Condusă de britanici, operațiunea Fortitude South a fost, în fapt, un șiretlic menit să-i facă pe nemți să creadă că invazia Aliată va avea loc la Pas de Calais, nu în Normandia. Operațiunea a presupus crearea unor armate-fantomă – Aliații au folosit tancuri gonflabile, aeronave din lemn și depozite false de armament pentru a-i păcăli pe piloții germani de recunoaștere, astfel încât aceștia să raporteze că Aliații își pregătesc forțele pentru invazia prin Canalul Mânecii. Chiar și după 6 iunie 1944, ziua invaziei în Normandia, operațiunea Fortitude South a continuat cu atacuri aeriene în zona Pas de Calais pentru a-i face pe germani să creadă că invazia din Normandia este un simplu atac menit să le distragă atenția de la invazia cea mare.  

Mai multe