Top cinci cele mai importante descoperiri istorice

De-a  lungul timpului, specia umană a avut curiozitatea să-şi descopere propriile origini. Nevoia civilizaţiei de a se conecta cu propriul trecut a fost impulsionată de acea curiozitate, astfel s-au făcut săpaturi în siturile arheologice.

5. Peştera Lascaux

Lascaux-o peşteră largă în sud-vestul Franţei este bine cunoscută pentru cele 2000 de picturi din peşteră. Importanţa acesteia este deosebită dat fiind faptul că este cea mai largă  peşteră din Franţa, dar şi cea mai bine păstrată. Aceste picturi reprezintă figuri ale animalelor (bizoni, feline, păsări, rinoceri, ursi, cerbi, bovine), forme umane şi semne abstracte. Picturile determină ce animalele erau preţuite cel mai mult. Peştera a fost descoperită în anul 1940, 12 septemrie, de către 4 adolescenţi. În 1948 Lascaux era deja un monument deschis vizitatorilor, însă numărul mare de vizitatori a schimbat tipul climatului din interior, aşa că peştera a fost închisă în 1963. Totuşi, mai târziu peştera a fost redeschisă. Astăzi este sub ameninţare datorită unor diverse forme de mucegai, bacterii care riscă să ducă la dispariţie acest monument al artei preistorice.

4. Omul din Beijing

Omul din Beijing anterior era cunoscut drept o formă umană neidentificată. Acesta a fost descoperit de anatomistul canadian Davidson Black într-o peşteră din China în Zhoukoudian, în 1927. Înainte ca anatomistul Black să-l fi identificat, mulţi elevi credeau că rămăşiţele acestei forme umane erau rămăşiţele unei maimuţe. Odată cu identificarea diferitor instrumente din piatră şi a rămăşiţelor unui foc s-a demonstrat că omul din Beijing făcea parte din specia umană în evoluţie. În 1941, omul din Beijing a fost transferat în SUA odată ce al II-lea Război Mondial ameninţa structura acestui monument. Din păcate, multe din fosilele originale au dispărut şi încă nu au fost găsite.

3. Piatra Rosetta

Piatra Rosetta este o stelă neagră din bazalt care datează din anul 196 î.H. Piatra reprezintă un ordin egiptean onorific pentru Faraonul Ptolomeu al V-lea. Ordinul este scris în hieroglife greceşti, egiptene, dar şi în scrierea demotică. Egiptologii au reuşit să descifreze întregul ordin scris în egipteana antică. Iniţial, piatra a fost amplasată într-un templu, mai apoi folosită drept fortăreaţă într-un sat pe nume Rashis (Rosetta).  Piatra a fost descoperită de Căpitanul Pierre-Fracois Bouchard în 1799, 15 iulie, în timpul campaniei lui Napoleon în Egipt. Primele încercări de traducere au fost realizate cu success pentru scrierea demotică.

2. Roca Behistun

Această rocă a fost descoperită de către englezul Robert Sherley în 1598, în timpul unei misiuni diplomatice în Persia. Roca Behistun reprezintă o inscripţie cu o diversitate lingvistică autorul căreia este Darius cel Mare. Inscripţia dezvăluie nu doar politicile persiene, dar cuprinde şi autobiografia lui Darius, scrierea cuneiformă. Astfel, pasajele sunt scrise în cele trei limbi:persona veche, elamită şi babiloniană. Odată cu analiza pietrei, arheologii au reuşit să studieze civilizaţiile din Mesopotamia, Sumer, Akkadia, Persia, Assyria.

1.     Cheile Olduvai

În bazinul antic al lacului din nordul Tanzaniei se găsesc cheile Olduvai care păstrează rămăşiţele a 60 de hominizi şi a două cele mai vechi unelte din piatră găsite vreo dată. Monumentul a fost găsit de entomologul german care încerca să prindă un future. Au început expediţiile, mai târziu, însa au încetat datorită Primului Război Mondial. Astfel, au fost găsite trei specii de hominizi, dar şi multe rămăşiţe de animale (antelope, elefanţi, girafe, iepuri, găini de guinea, etc.). Monumentul este extrem de important. Locul a păstrat printre cele mai vechi fosile, iar descoperirea sprijină argumentul conform căruia originile speciei umane sunt în Africa.

Mai multe