TOP 5 Descoperiri arheologice în 2011
Peste mai mulți ani, când ne vom gândi la evenimentele lui 2011, cu siguranță că acest ne va duce cu gândul la Primăvara Arabă și la problemele cauzate de criza economică. Dar nu trebuie să uităm că 2011 a fost un an bogat și pentru arheologie.
A fost descoperită, în Iordania, una dintre cele mai timpurii clădiri din lume. În Guatemala, un mormânt mayaș ne-a oferit informații prețioase despre un personaj feminin important, iar în Scoția arheologii au descoperit un vas care adăpostea în interiorul său rămășițele de 1000 de ani ale unui Viking. De asemenea, am fost martorii impactului pe care tehnologia îl are asupra științei arheologice. Specialiștii au folosit un sistem cu radar pentru a cerceta situl unei școli de gladitori romani și apoi au crea un model digital al acesteia.
1. Mormântul unui viking, Ardnamurchan, Scoția
Într-o regiune izolată din Scoția, arheologii au descoperit mormântul unui viking aflat pe un vas, acesta fiind doar al doilea sit de acest gen găsit în Marea Britanie. Vikingul, mort acum în jur 1000 de ani, era probabil un războinic de rang înalt. El a fost îngropat într-o barcă de circa 5 m lungime, înconjurat de mai multe artefacte inclusiv o sabie, un topor, și un corn de băut din bronz. Conform declarațiilor arheologilor, ”nivelul conservării obiectelor și varietatea inventarului de mormânt face ca acesta să fie unul din cele mai importante situri de înmormântare vikinge din Marea Britanie”.
2. Construcții neolitice, Wadi Faynan, Iordania
Descoperirea rămășițelor unei structuri masive vechi în sudul Iordaniei, la Wadi Faynan, a contribuit la redefinirea scopului arhitecturii la momentul în care grupurile de vănători-culegători evoluau către societăți sedentare. Este vorba de o clădire ce datează de acum 11.700 de ani care, conform celui care a condus săpăturile acolo, ”pare să fi fost construită prin săparea unei gropi și căptușirea pereților cu un amestec din noroi. Artefactele descoperite în interiorul structurii sugerează că la acel moment oamenii foloseau clădirea ca loc de procesare colectivă a plantelor. In plus, se poate ca situl să fi servit drept loc pentru adunările comunitare.
3. Primii câini domesticiți, Predmosti, Cehia
Cercetătorii credeau, până de curând, că procesul de domesticire a câinilor a avut loc acum circa 14.000 de ani. In 2011, teoria conform căreia acest proces ar fi avut loc mai devreme a intrat din nou în atenția specialiștilor în urma unor descoperiri surprinzătoare. Este vorba de trei cranii canine ce prezintă mai multe din trăsăturile distinctive caracteristice câinilor domestici. Craniile, datate ca având o vechime de aprox. 31.500 de ani, fac parte dintr-o colecție de artefacte descoperite în Cehia.
4. Regina Mayașă, Nakum, Guatemala
O cameră funerară foarte bine ascunsă a fost descoperită în situl arheologic de la Nakum, în nord-estul Guatemalei. Specialiștii au declarat că ar fi vorba de mormântul unei femei-lider din secolele II-III d.Hr. Mormântul adăpostea un schelet vechi de 1300 de ani și mai multe artefacte. Printr-o crăpătură în podeaua mormântului, arheologii au descoperit un alt mormânt, mai vechi, unde se aflau rămășițele a două femei. Calitatea și localizarea camerei funerare sugerează că ar fi vorba de locul de veci al unui personaj de sânge regal.
5. Școala de gladiatori, Carnuntum, Austria
Tehnologia radar a permis unei echipe internaționale de cercetători să identifice o școală de gladiatori – ludus– și să o aducă în fața publicului într-o manieră nemaiîntâlnită până acum. Ceea ce a fost cândva un oraș cu 50.000 de locuitori – Carnuntum – este azi un imens sit arheologic. Școala de gladiatori descoperită aici datează din secolul al IV-lea d. Hr. și este a patra ca mărime din lume.
Sursa:http://www.archaeology.org/