Top 14 lucruri despre vot. Cum au fost aleşi unii preşedinţi cu mult mai multe voturi decât cetăţeni?

Cine-ar fi crezut că în unele ţări preşedinţii au reuşit să ajungă în fruntea ţării sau să se menţină acolo cu mai multe voturi decât persoane cu drept de vot sau că în unele ţări poţi să primeşti amendă dacă nu te prezinţi la urne.

Fiecare ţară şi-a făcut propriile reguli când vine vorba despre procesul de vot. În unele ţări sunt luaţi în calcul şi cei care consideră că niciunul dintre candidaţi nu merită să ajungă preşedinte sau primar. Vă prezentăm 14 lucruri inedite despre procesul de vot:

- În multe ţări europene, cetăţenii sunt înregistraţi ca votanţi în momentul în care împlinesc 18 ani. În altele, precum Suedia, votanţii sunt înregistraţi în momentul în care îşi depun documentele pentru taxele datorate.

- Unele ţări, precum India, Grecia, Ucraina sau Columbia, au pe lângă candidaţi şi o opţiune cu „niciunul de mai sus”.

- Peste 20 de ţări din lume îşi obligă cetăţenii să voteze. Cetăţenii care nu votează pot să primească amenzi sau sunt obligaţi chiar să presteze muncă în folosul comunităţii.

- Multe ţări, printre care şi România, programează votul în weekend, pentru a-şi încuraja cetăţenii să se prezinte la urne. 

- Alegerile din 1927 din ţara africană Liberia sunt considerate cele mai corupte din istorie. Charles D. B. King a fost ales preşedinte pentru a treia oară, cu 234.000 de voturi, asta deşi în ţară erau doar 15.000 de votanţi eligibili, la acea dată.

- În 1964, dictatorul haitian Papa Doc a cerut să fie ales „preşedinte pe viaţă” şi a câştigat cu 99,9% din voturi. 

- În 1955, primul ministru vietnamez NGO Dinh Diem a printat buletinele de vot cu numele său pe hârtie roşie, culoare considerată de vietnamezi foarte norocoasă. Acesta a printat numele oponentului pe hârtie verde, culoare considerată aducătoare de ghinion. Bineînţelesc că a câştigat alegerile.

- În 1872, la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, preşedintele Grant a candidat împotriva unui om mort. Oponentul său, Horace Greeley a murit în timpul alegerilor.

- Până în 2012, în Carolina de Sud era interzis să cumperi alcool, în ziua alegerilor.

- Ţările dezvoltate cu cea mai mare prezenţă la vot sunt Belgia (în medie 87%), Suedia (82,6%) şi Danemarca (80,3%).

- Abia în 1890 votul a devenit confidenţial şi secret în Statele Unite ale Americii.

- Până în 1948, absolvenţii de facultate sau afaceriştii din Marea Britanie puteau să voteze de mai multe ori.

- În Arabia Saudită, femeile au drept de vot abia din anul 2015. Noua Zeelandă a fost prima ţară care le-a oferit femeilor dreptul de a vota. Se întâmpla în 1893.

-  În Texas, poţi vota folosindu-te de un permis de armă, dar nu şi de o legitimaţie de student.

Sursa: factretriever.com

Mai multe