Steve Jobs, de la copilul nedorit la marketingul din spatele unei tehnologii care a revoluţionat lumea

📁 Biografii
Autor: Florel Manu

Povestea vieții lui Steve Jobs este deja cunoscută, dar în spatele acesteia se află însă o altă poveste:cea a omului care prin tehnicile sale de promovare a revoluționat industria gadgeturilor.

Dacă ar fi trăit, Steve Jobs ar fi împlinit 61 de ani pe 24 februarie. Au trecut aproape cinci ani de la moartea sa, iar lumea se tot întreabă ce va mai scoate Apple fără Jobs. Și asta în condițiile în care la apariția fiecărui model nou de iPhone se crează o adevărată isterie, iar fanii acestui produs se îngrămădesc în fața magazinelor să-și updateze „tehnologia“.

Întrebarea pe care și-o pun toți este cum a reușit un copil nedorit să reușească să facă o întreagă tehnologie să se învârtă în jurul lui. Cum un om fără facultate a făcut legea în lumea tehnologiei mai bine de 30 de ani? Sau cum a putut să fie dat afară de la firma pe care a înființat-o, ca apoi, la revenirea în companie, să schimbe total istoria gadgeturilor?

Sunt doar câteva elemente care se adaugă la viața de film a lui Steve Jobs, a cărui viață s-a învârtit în jurul ideilor, care de-a lungul anilor au revoluționat tehnologia.

Copilul nedorit

Steve Jobs a fost copilul sirianului Abdulfattah Jandali și al americancei cu origini germane și elvețiene Joanne Carole Schieble. Familia biologică nu l-a dorit însă pe Steve, iar băiatul a fost adoptat de o familie simplă din Mountain Veiw, California, Paul și Clara Jobs. Aceștia i-au dat numele Steven Paul.

Mama adoptivă a lui Steve Jobs era contabilă, iar tatăl adoptiv mecanic auto, dar pasionat de electronică. Acesta a fost și primul care i-a explicat lui Steve cum să asambleze și să dezansambleze echipamente electronice. Cu toate acestea, abilitățile lui Jobs nu erau doar de natură tehnică, ci avea și o tehnică de promovare care s-a arătat a fi una de succes.

După absolvirea liceului, în 1972, Steve Jobs s-a înscris la Colegiul Reed, însă nu a stat mai mult de un semestru. Chiar dacă știa că va abandona facultatea, Steve a continuat să fecventeze, în cele șase luni, cursurile de caligrafie. Acestea aveau să-și pună amprenta asupra viitorului său.

„Am învăţat acolo despre fonturile cu serife, fără serife, despre spaţiile şi combinaţiile dintre litere etc. Mi s-a părut fascinant, dar nu i-am găsit o aplicaţie practică. Abia peste zece ani am găsit-o, când am inventat calculatorul Macintosh. Era primul calculator cu fonturi frumoase. Şi pentru că Windows a copiat Apple, probabil că niciun calculator nu ar fi avut aceste fonturi dacă nu aş fi urmat acel curs. Mi-a fost greu să fac această conexiune în studenţie, dar după zece ani totul a devenit clar. Nu poţi face conexiuni dacă priveşti doar înainte, ci doar dacă priveşti înapoi“, avea să spună Jobs într-un discurs pe care l-a ținut în 2005 în fața absolvenților Universității Stanford.

Apple Computer, firma din garaj

Datele biografice despre Steve Jobs spun că afacerea Apple ar fi început dîn garajul părinților adoptivi. Unele surse plaseză începuturile afacerii în dormitorul părinților adoptivi ai lui Jobs.

Pentru a începe această afacere, Steve și-a vândut mașina, un Volkswagen. Era 1 aprilie 1976 când Steve Jobs, alături de Steve Wozniac, au pus bazele afacerii Apple.

Despre numele companiei, Jobs avea să spună:„Eram un adept al fructelor la acea vreme. Mâncam doar fructe. Eram cu trei luni în urmă cu depunerea unui nume comercial fictiv şi am ameninţat că îmi voi numi compania Apple Computer, dacă nimeni nu vine cu o idee mai interesantă până la ora cinci în acea zi. Am sperat că voi stimula creativitatea. Dar ne-am blocat, aşa că ne-am numit compania Apple“.

Click aici pentru continuare

Mai multe