Stalingrad. Borna de neocolit in parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial
Dintre luptele purtate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cea de la Stalingrad este de departe lupta cu cele mai multe pierderi umane si pagube materiale. Batalie finalizata cu victoria sovieticilor, a marcat inceputul eliberarii U.R.S.S., si mai apoi a dus la infrangerea Germaniei naziste in 1945.
•Inceputul bataliei
Pe Frontul de Rasarit (al Doilea Razboi Mondial) s-au dat numeroase lupte. Acesta s-a desfasurat intre patru tari ale puterilor Axei:Germania nazista, Italia, Ungaria si Romania, inamicul vizat fiind U.R.S.S. In randurile de mai jos vom observa legatura dintre evenimentele petrecute pe Frontul de Rasarit si subiectul nostru.
Dupa batalia de la Moscova din decembrie 1941, si alungarea germanilor din apropierea capitalei de catre sovietici, Hitler dorea sa atace importante zone petroliere si economice ale U.R.S.S.
Din punct de vedere al strategiei militare se urmarea anihilarea Armatei Rosii la sud de raul Don printr-o serie de incercuiri.
S-a hotarat atacarea imprejurimilor raului Volga si a orasului Stalingrad, de catre Armata a 6-a condusa de generalul Friedrich von Paulus. Stalingradul intrunea numeroase criterii ce il faceau un oras-cheie al sud-vestului Uniunii Sovietice. Printre acestea se numara:
1.Faptul de a fi un important centru industrial
2.Asezamantul pe raul Volga (pretioasa cale de transport)
3.Vesnicele ratiuni propagandistice si ideologice care dictau, de altfel, evenimentele atator conflicte ale celei de-a Doua Conflagratii Mondiale.
Dupa atacul aerian din 23 august 1942, orasul Stalingrad a fost transformat intr-o mare de ramasite si cladiri ce ardeau.
Cu toate acestea, Armata a 62-a sovietica si-a stabilit liniile defensive in spatele daramaturilor, avand centre de comanda in ruinele caselor si uzinelor.
•Lozinca aparatorilor „Nici un pas inapoi”
Constient la randul sau de puterea industriala a orasului de pe malul Volgai, Stalin a ordonat apararea cu orice pret a Stalingradului. A incredintat asadar misiunea generalului Vasili Ciuikov.
Militarii care se retrageau fara ordin de pe campul de lupta urmau sa fie executati. Pentru a-si incuraja oamenii pe care ii aveau in subordine, generalii sovietici tineau un scurt discurs pentru a le ridica moralul, iar la sfarsit strigau:„Nici un pas inapoi! Victorie ori moarte!”
•Balanta se inclina spre sovietici
Pe 19 noiembrie 1942 Armata Rosie a initiat Operatiunea Uranus. Aceasta a insemnat infrangerea Armatei a 3-a Romane intr-o singura zi, fiind slab dotata cu armament si inferioara numeric
Pe 20 noiembrie a avut loc a doua ofensiva sovietica la sud de Stalingrad. Soldata cu victoria rusilor, au inceput astfel o serie de planuri de invaluire a inamicului, in special in centrul orasului.
Planul era finalizat:Trebuiau tintuite fortele germane din interiorul orasului capcana, iar apoi urma strapungerea flancurilor slab aparate ale combatantului.
In acest timp, tabara armatei germane prezenta numeroase fisuri, intrucat misiunile de aprovizionare pe calea aerului au esuat foarte repede. De asemenea, vremea rece a reprezentat un obstacol in privinta unei eventuale inaintari a nemtilor.
Dupa recuperarea aeroporturilor Pitomnik si Gumrak de catre Armata sovietica, trupele germane au ramas izolate in frigul orasului, fara posibilitatea aprovizionarii cu hrana si a evacuarii ranitilor.
Acestea, dar si multe alte lipsuri, i-au determinat intr-un final pe generalii germani sa se predea. Printre acestia se afla si Friedrich von Paulus.
In consecinta, pe 2 februarie 1943, 91 000 de nemti au fost luati prizonieri, anuntand sfarsitul a 6 luni de lupte crancene.
Surse:
1.http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/stalingrad-o-b-t-lie-c-t-un-ntreg-r-zboi
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Stalingrad
3.http://www.bbc.co.uk/history/worldwars/wwtwo/hitler_russia_invasion_01.shtml