Spectaculoasa ceramică de Horezu

📁 Patrimoniu
Autor: Alina Iancu

Pe lângă monumentele brâncoveneşti și peisajul idilic, turiștii care vizitează Mănăstirea Hurezi se pot bucura și de târgul de ceramică tradițională care a făcut zona celebră, fapt care nu trebuie deloc să ne mire, mai ales că încă din 1977, etnografa Silvia Zderciuc înregistra un număr de 47 de centre de olărit în județul Vâlcea, astfel fiind sugerat potențialul meșteșugăresc al regiunii. Ceramica de Horezu a fost înscrisă pe lista UNESCO în 2012, ca o dovadă a valorii inestimabile a acestui meșteșug. 

Anual, în ultimele trei zile ale primei săptămâni din luna iunie are loc Târgul de Ceramică, sub emblema semeață a vestitului Cocoș de Horezu. Evenimentul de la Horezu are scopul de a-i stimula pe cei mai buni meșteri olari, veniți din întreaga țară, de a promova meșteșugul olăritului și de a impulsiona cunoașterea și valorificarea producției autentice, specifice centrelor de olărit din țară, dorindu-se astfel popularizarea producției de ceramică tradiţională din zilele noastre.

În zona localităților Horezu și Olari erau înregistrați în anul 2010 circa 50 de artizani activi, care practică meșteșugul olăritului din generație în generație, observându-se o diviziune clară a muncii: bărbații prepară pasta, modelează vasele la roata olarului și le ard în cuptor, pentru ca femeile să se ocupe de ornamentarea obiectelor. Vasele sunt pictate manual, într-o manieră jucăușă, prin tehnici tradiționale, cu motive specifice care se înscriu în repertoriul zonei, cu vestitul şi inconfundabilul Cocoș de Horezu în frunte.

Alături de acesta se mai remarcă numeroase alte motive vegetale (spicul, motivele florale, creanga de brad), aștri celești, motive abstracte precum este motivul valului, dar și coada de păun. Toate acestea compun un univers fabulos de motive cu semnificații aparte, care definesc și conferă unicitatea specifică vaselor de lut produse la roata olarilor din zona Horezu.

Nu uitați, așadar, să vizitaţi şi centrele locale de olărit și să procurați tradiționalele vase de Horezu, atunci când veți ajunge în această regiune pitorească ce vă oferă posibilitatea unică de a vă întoarce acasă cu o amintire, parte din meșteșugul românesc al olăritului aflat la loc de cinste în Patrimoniul mondial recunoscut de UNESCO.

Acest text este un fragment din articolul „În numele Brâncovenilor. Mănăstirea Hurezi”, publicat în numărul 34 al revistei Historia Special, disponibil în format digital, pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum

Mai multe