Spectacolul înmormântării legionarilor Moţa-Marin

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Lucian Vasile

Propaganda legionară din timpul conducerii lui Corneliu Zelea Codreanu a adoptat o serie întreagă de forme prin care Mişcarea încerca să îşi popularizeze doctrina şi să câştige simpatizanţi. Pe lângă taberele de muncă şi echipele electorale, ceremoniile publice au reprezentat una din modalităţile preferate ale Gărzii de Fier de a-şi puncta superioritatea în mediul public faţă de competitorii săi politici. Astfel, moartea lui Ion Moţa şi a lui Vasile Marin în Războiul Civil din Spania a reprezentat ocazia perfectă ca Mişcarea lui Codreanu să-şi etaleze spiritul organizatoric şi latura spectaculoasă a activităţii sale.

Cei doi muriseră la Mahadahonda pe 13 ianuarie, dar trupurile neînsufleţite au ajuns în ţară abia la începutul lui februarie, iar după un periplu prin Transilvania, Oltenia şi Muntenia (tocmai pentru a impresiona locuitorii prin ceremoniile efectuate) la 11 februarie trenul mortuar soseşte în Gara de Nord. Legionarii erau dispuşi în coloane de-a lungul peronului, iar alte câteva mii aşteptau în Piaţa din faţa staţiei feroviare. Odată sosit trenul, sicriele au fost depuse pe carul amplasat în faţa coloanelor de la intrare şi după efectuarea salutului legionar, convoiul a plecat pe Calea Griviţei, apoi pe Calea Victoriei, au ajuns în faţa Cercului Militar, de unde au coborât pe bulevardul Elisabeta, iar în dreptul Cişmigiului au intrat pe strada Silfidelor, oprindu-se în faţa Bisericii Ilie Gorgani.

Timp de 2 zile, lăcaşul de cult a fost locul de pelerinaj al tuturor celor cu simpatii legionare, timp în care diferite personalităţi din conducerea Gărzii de Fier făceau de gardă la catafalc. Pe 13 februarie a avut loc slujba de înmormantare a celor doi legionari căzuţi pe frontul din Spania. Gardiştii au intenţionat să impresioneze prin această ceremonie, iar în mare măsură rezultatul a fost cel dorit. După efectuarea serviciului religios, cele două sicrie au fost puse pe un car împodobit cu însemne legionare confecţionate din crengi de brad, iar atelajul era tras de câteva zeci de cămăşi verzi. În spatele lor veneau alţi legionari care formau o cruce şi care cântau imnul special compus pentru Moţa şi Marin. Coloana continua cu liderii Mişcării Legionare, reprezentanţii Germaniei, Italiei, Japoniei şi Spaniei, ţărani în port popular, preoţi şi alte grupuri de legionari. Cortegiul a parcurs Bulevardul Schitu Măgureanu, strada Şiterbei Vodă şi Calea Griviţei oprindu-se la Casa Verde, sediul Mişcării, unde fusese construit un mausoleu pentru Moţa şi Marin.

Legionarii pierduseră doi lideri marcanţi ai organizaţiei, dar reuşiseră să transforme această pierdere într-un câştig de simpatie, capitalizat mai ale sprin ceremoniile desfăşurate în Bucureşti. Garda de Fier reuşise astfel să-şi transforme ideologia într-un spectacol stradal.

Mai multe