Sfinxul uriaș din California
Săptamana trecută, o echipă de arheologi au descoperit un sfinx enorm îngropat sub o dună de nisip în California, iar dacă pare a fi o poveste de la Hollywood, chiar așa este.
În 1923 o mare civilizație egipteană a apărut ca un miraj din nisipul de pe coasta Californiei centrale. Pe o dună bătută de vânturi din apropierea unui mic sat din Guadalupe, de o parte si de alta a unui mare bulevard care ducea către o poartă impozantă, erau așezați 21 de sfincși care măsurau 33, 22 metri înălțime și 228, 6 metri lățime, gravați cu basoreliefuri ce reprezentau care trase de cai care erau păzite de patru statui enorme ale lui Ramses II.
Imensul „Oraș al Faraonului” era, de fapt, cel mai mare platou de filmare din istoria filmului din acel moment, care putea adăposti cei 2500 de actori și 3000 de animale care au apărut în filmul mut al legendarului regizor Cecil B. DeMille, „The Ten Commandments”. Profitând de interesul pentru tot ceea ce ține de Egipt al tuturor, după ce arheologul Howard Carter a descoperit mormântul regelui Tutankamon din anul precedent, echipa lui Cecil B. DeMille a reconstituit Egiptul antic la 160 de mile (257, 49 km) la nord-vest de Hollywood, pe dunele Guadalupe-Nipomo. Echipa de filmare a costruit poarta pe o schelă foarte înaltă, iar sfincșii au fost cosntruiți din gips în Los Angeles, fiind transportați in două părți într-un camion deschis care le permitea să încapă pe sub poduri spre dunele unde trebuiau să fie asamblate.
Cu toate că a avut un buget de 750, 000 de dolari – regizorul a creat cea mai scumpă peliculă filmată în acele timpuri – DeMille nu și-a permis să demonteze platoul și să îl transporte înapoi la Hollywood după ce s-au terminat filmările pentru filmul lung de 3 ore. În schimb, conform biografului lui DeMille, Scott Eyman, în cartea „Empire of Dreams” („Imperiul viselor”), platoul a fost dărâmat și îngropat.
Precum relicvele antice egiptene, „Orașul pierdut al lui Cecil B Demille” a devenit pierdut în timp. (Când DeMille a produs o versiune și mai lungă a peliculei „The Ten Commandments” cu Charlton Heston în rolul lui Moise în 1956, s-a filmat în Egipt). Platoul a rămas neatins timp de 60 de ani până când un grup de admiratori l-au localizat și l-au descoperit în 1983.
În anul 2012 arheologii de la Applied Earth Works au dezgropat unul dintre capetele sfincșilor, fiecare măsurând, 65 metri (12 picioare) înălțime și 5 tone greutate, înainte de a rămâne fără timp și bani. Aceștia au fost ajutați de producătorul Peter Brosnan, care a petrecut ani întregi cercetând împrejurările platoului îngropat. După ce Centrul Dunele Guadalupe-Nipomo au strâns 120, 000 de dolari de la donatori, arheologii s-au întors pe sit la începutul acestei luni cu intenția de a exhuma și corpurile sfincșilor care au fost expuse climei și s-au degradat. Din fericire, nisipurile mișcătoare au scos la suprafață laba și piciorul din spate al altui sfinx la 6 metri distanță care era într-o mai bună condiție.
Săpătura de 8 zile care s-a terminat pe 14 octombrie a necesitat răbdare și finețe. Arheologii au putut lucra doar câteva ore pe zi după ce ceața groasă și umedă a dimineții se risipea și înainte de vînturile puternice care porneau după-amiază. Trebuiau să se miște destul de repede pentru ca expunerea la aer să nu spulbere gipsul fragil, dar suficient de încet pentru a îi permite să se usuce. Statuile fiind goale s-au umplut cu nisip, care a fost scos afară ușor și a fost înlocuit cu spumă izolantă expandabilă care a protejat piesele delicate să nu se spargă.
„Nu seamănă cu nimic altceva de pe Pământ, așa că excavarea acestui platou de filmare ne asigură un mod de a păstra o piesă importantă americană.” spune Doug Jenzen, director executiv al Centrului Dunele Guadalupe-Nipomo, ziarului Santa Maria Times.
Corpul sfinxului se usucă în afara platoului, iar Centrul Dunes speră să îl poată expune pănă la sfârșitului anului 2015, astfel, să se alăture capului de sfinx dezgropat acum doi ani care este deja expus, cu toate că sunt necesari 2, 700 de dolari pentru a plăti restaurarea și conservarea acestuia. Pentru că centrul nu are suficient spațiu pentru a expune și ceilalți sfincși, excavarea acestuia din urmă se pare că ar fi ultima piesă care va fi dezgropată din platoul scump al lui DeMille care zace în nisipurile Californiei. Un film documentar a lui Brosnan despre săpătură, numit „Orașul pierdut al lui Cecil B. DeMille” va fi lansat în scurt timp.