Secretele Castelului Bran. De ce l-au botezat turiştii „Castelul lui Dracula“ şi ce au găsit britanicii care au căutat fantome pe coridoarele lui

📁 Patrimoniu
Autor: Simona Suciu

Castelul Bran are o istorie de peste şase secole, dar toată lumea îl cunoaşte ca şi Castelul lui Dracula. De-a lungul timpului, legendele au fost mai puternice decât istoria, iar sute de mii de străini vin anul la Bran să-l caute pe Dracula.

Castelul Bran a fost construit pe o fortificaţie de lemn, pe cheltuiala saşilor. Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377, şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de la contrui cu oameniilor şi pe banii lor o nouă cetate. Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategică în 1395 când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria ca recunoştinţă pentru infăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000, Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate.

Cum au dedus americanii că Branul este Castelul lui Dracula

Branul a primit titulatura de Castelului lui Dracula în urmă cu mai bine de 30 de ani. Se spune că un grup de turişti americani a venit în căutatea lui Dracula după ce au văzut filmele realizate după romanul lui Bram Stoker. Au mers în toată Transilvania şi au ajuns şi la Bran. Aici au văzut castelul care semăna bine cu cel din cartea lui Bram Stoker. Aşa a devenit Branul Castelului lui Dracula deşi Vlad Ţepeş nu a pus niciodată piciorul în castel.

Continuarea pe adevarul.ro

Mai multe