Sculpturi mitice descoperite într-un cimitir vechi de 1.700 de ani

De-a lungul Drumului Mătăsii – o serie de drumuri comerciale din Antichitate care conectau odată China de Imperiul Roman – a fost descoperit un cimitir care datează de aproximativ 1.700 de ani. Acesta a fost construit în orașul Kucha care se află, în prezent, în partea de nord-vest a Chinei. Zece morminte au fost săpate, dintre care șapte s-au dovedit a fi structuri mari din cărămidă.

Unul dintre morminte, denumit „M3”, conținea sculpturi ale mai multor creaturi mitice, inclusiv patru care reprezentau diferite anotimpuri și părți ale cerurilor:Tigrul Alb din Vest, Pasărea Vermilion din Sud, Țestoasa Neagră din Nord și Dragonul Azuriu din Est.

 Tot acest mormânt, M3, conține, de asemenea „ o colină de înmormântare, o rampă, o poartă sigilată, pereți protectori, cameră de înmormântare și camere laterale”, declară cercetătorii.  Cimitirul a fost descoperit și  săpat de Institutul de Arheologie și relicve culturale Xinjiang, cu ajutorul autorităților locale. Echipa de cercetare, condusă de Zhiyong Yu care este directorul institutului, a publicat descoperirile în limba chineză în revista Wenwu.

 Cine a fost înmormântat acolo?

Identitatea oamenilor care au fost înmormântați acolo rămâne un mister. Cimitirul a fost jefuit în trecut și nu au fost găsite inscripții care să indice numele celor care erau acolo sau ce statut aveau. Se pare că cele șapte morminte erau construite de oamenii înstăriți, spun cercetătorii.

Dar când rămășițele au fost analizate, cercetătorii au descoperit că aceste morninte au fost refolosite de mai multe ori. Unele dintre ele cuprindeau peste 10 ocupanți, iar înmormântările repetate garantau studiul ulterior al numeroaselor materiale.

Orașul de pe Drumul Mătăsii

Arheologii sunt de părere că acest cimitir datează de acum aprozimativ 1700 de ani, într-o epocă în care orașul Kucha era vital pentru controlul frontirelor  de vest (Xiyu) ale Chinei. Din moment ce rutele comerciale ale Drumului Mătăsii treceau prin frontiera de vest, controlul asupra acestei regiunii cheie era foarte importantă pentru conducătorii Chinei.

Cercetătorii spun că în perioada antică, Kucha era numit Quici în literatura chineză și că acesta era un puternic oraș stat care se afla în oaza frontierelor de vest.

Pentru dinastiile care infloreau în China, acum 1700 de ani, cucerirea și guvernarea propriu-zisă a orașului Kucha le permiteau controlul asupra oazei oreșelor din frontiera de vest. De fapt, o zicală antică  spune că „ dacă aveai sub stâpânire Kucha, doar un procent din statele din Frontiera de vest au rămas nesupuse.”

Mai multe