Scandalurile din sânul familiei Caragiale. Tulburătoarea relaţie dintre nenea Iancu şi fiul său, Mateiu
În spatele aparentului succes de care s-a bucurat marele dramaturg Ion Luca Caragiale s-a ascuns tot timpul povestea unei vieţi triste. Totul din cauza relaţiei imposibile pe care acesta a avut-o cu fiul său iubit, Mateiu Caragiale.
Mateiu Caragiale se naşte la Bucureşti în luna martie a anului 1885, ca rod al iubirii dintre Ion Luca Caragiale şi prima sa soţie Maria Constantinescu.
La câţiva ani de la venirea pe lume a copilului, dramaturgul renunţă la mama biologică a fiului său pentru a se recăsători cu Alexandrina Burelly. S-ar părea că declinul relaţiei dintre Caragiale tatăl şi Caragiale fiul ar fi fost cauzat tocmai de această căsătorie a scriitorului cu doamna Burelly.
Deşi încă mic, Mateiu conştientiza destul de bine ce se petrece în jurul său şi a renegat-o cu vehemenţă pe mama lui vitregă.
Scandalurile din familia Caragiale
În aparenţă, tată şi fiul păreau că se înţeleg foarte bine. Oriunde mergeau în faţa tuturor cunoscuţilor cei doi pozau ca şi când ar fi avut cea mai bună relaţie. În realitate însă Mateiu Caragiale l-a considerat tot timpul pe tatăl său principalul său duşman, omul pe care l-a desconsiderat în permanenţă.Într-un număr recent al revistei România Literară, eseistul Mihai Zamfir descrie în câteva rânduri dramele din familia lui Ion Luca Caragiale şi proasta legătură pe care acesta o avea cu fiul său.
I.L. Caragiale în ţinută orientală foto: ler.is.edu.ro
„Încă de mic, Mateiu nu şi-a găsit locul în casa tatălui pe care l-a detestat şi cu care a avut mereu relaţii conflictuale; a încercat să urmeze studii universitare, fără să reuşească, rămânând toată viaţa un autodidact, ca şi tatăl său; a aspirat la o carieră administrativă înaltă, a dorit să fie funcţionar superior, Ambasador al României: tot ce a reuşit a fost doar câte un biet post subaltern în două ministere – şi asta timp de numai 3 ani în total” mărturiseşte eseistul în scrierile sale.
Mateiu Caragiale, un tânăr scriitor neînţeles foto: ler.is.edu.ro
Totul culmina cu certuri aprinse care se auzeau din stradă, cel care ceda primul fiind în permanenţă tatăl.Nici cu mama sa biologică nu a avut o relaţie foarte bună. El a obligat-o pe cea care i-a dat viaţă să-i fie slugă în casa pe care a dobândit-o în timpul căsătoriei târzii cu Maria Sion, o tânără din înalta societate bucureşteană.
Relaţia cu soţia sa a început să se degradeze în momentul în care aceasta a aflat că Mateiu îşi foloseşte mama drept servitoare în casa conjugală.
O personalitate imposibilă
Pe fondul neînţelegerilor din familie, Mateiu Caragiale a dezvoltat o personalitate imposibilă. Era în permanenţă nefericit şi nemulţumit de condiţia pe care o avea. Nici măcar ca scriitor nu a excelat. Romanul „Craii de Curtea Veche” a fost singura sa operă care l-a consacrat şi l-a introdus în lumea scriitorilor români. Restul au fost doar încercări eşuate ale unui om plin de vanitate şi leneş, după cum apreciază criticii, care a sfârşit în sărăcie şi mizerie.