Scandaluri sexuale din Irlanda medievală

Legendele moderne legate de istoria Irlandei medievale menţionează rareori episoade cu temă sexuală, însă există documente din acea perioadă care descriu detaliat astfel de poveşti cu intrigă sexuală, bucurându-se, ca şi astăzi, de popularitate.

La începutul secolului al XIV-lea, o poveste din oraşul Cork despre un negustor şi soţia lui infidelă este ilustrată într-un mod oarecum înspăimântător. În 1307, John Don a plecat de acasă într-o călătorie de afaceri, lăsându-şi singură noua lui soţie, Basilia. În acest timp ea a devenit foarte apropiată de un anume Stephen le Clerk. Prietenia dintre cei doi a evoluat, şi au început să aibă o aventură. Odată întors acasă, John a aflat ce s-a întâmplat în lipsa lui. Reacţia lui a fost rezonabilă şi calculată, avertizându-l pe Stephen să stea departe de casa lui.

Avertismentul nu a avut niciun efect, cei doi reluându-şi aventura când negustorul a plecat din nou. La fel ca înainte, acesta a auzit din nou de escapada soţiei şi s-a decis să ia măsuri drastice. Anunţând că pleacă pentru a treia oară, el a rămas în oraş şi a apelat la ajutorul unui proprietar de tavernă, unde aveau obiceiul cei doi să meargă. Cei doi şi-au închiriat o cameră, şi conform înţelegerii patronul l-a anunţat pe John. Acesta a venit cu un grup de prieteni înarmaţi, l-au prins pe Stephen, l-au bătut, şi pentru a se asigura că aventura soţiei sale se termină, l-au castrat.

Cu toate că cele mai multe menţiuni în privinţa evenimentelor sexuale nu au fost atât de scandaloase, ele au fost înregistrare, fiind ceva controversat în acea vreme. De exemplu, în 1307, Nicholas Crik a fost obligat să se însoare cu Margery Fleming. Cei doi au ajuns în instanţă, deoarece s-a constatat că Nicholas întreţinuse relaţii sexuale cu două verişoare ale lui Margery.

În anii 1370, mai multe cazuri au fost înregistrate de către Arhiepiscopul de Armagh, Milo Sweteman, ca fiind acţiuni necorespunzătoare societăţii de atunci, sau adultere. În luna iunie 1377, Maurice Broun şi Felicia Aleyn au fost condamnaţi că au trăit în păcat timp de 7 ani. Maurice şi-a recunoscut vina şi a plătit o amendă, iar Felicia nu s-a prezentat. Printre evidenţele arhiepiscopului s-a găsit şi aceea despre un anume Nicholas Corner care şi-a păărsit soţia pentru o altă femeie, Alice. Când au fost acuzaţi, cei doi au fugit. A existat şi un caz aparte, când Jake Archbold i-a permis unei femei căsătorite, Johanna Sollon să stea la el în casă împreună cu iubitul ei, Thomas Monteyn.

În 1366, s-a zvonit că episcopul Rochard O’Reilley a încălcat jurământul de castitate şi a avut o aventură cu verişoara sa, care era şi măritată. El nu negat acuzaţiile şi arhiepiscopul Sweetman l-a excomunicat pe 27 august 1366. În noimebrie, el şi-a convins superiorul să ridice excomunicarea. Câteva luni mai târziu, el a revenit la amanta sa. De aceasta dată totul a ajuns la urechile împăratului Breifne, de această dată episcopul fiind alungat definitiv. 

În timp ce există în mod clar dovezi despre aventuri amoroase între bărbaţi şi femei, despre evenimente cu nuanţă homosexuală nu s-au găsit date concludente. Cu toate acestea, istoricii sunt de acord că în perioada medievală au existat şi astfel de relaţii, de exemplu cea dintre regele Edward al II-lea şi locotenentul său, Piers de Gaveston.

Mai multe