Scandal rasial în Franţa, cu Gérard Depardieu în rol principal
În Franţa, filmul „L’autre Dumas“ („Celălalt Dumas“), cu Gérard Depardieu în rolul lui Alexandre Dumas, a stârnit discuţii aprinse şi chiar un scandal rasial.
Safy Nebbou este regizorul filmului controversat „L’autre Dumas“, cu un actor alb, Gérard Depardieu, interpretându‑l pe mulatrul Alexandre Dumas. Alegerea lui Depardieu i‑a supărat pe activiştii care militează pentru drepturile negrilor. Chiar dacă actorul francez apare în film cu părul creţ şi cu pielea închisă la culoare, militanţii susţin că „producătorii peliculei au ratat ocazia de a celebra diversitatea etnică a Franţei şi de a reaminti lumii adevăratele origini ale scriitorului“. Patrick Lozès, preşedintele Consiliului Asociaţiei Negrilor din Franţa, a declarat:„Peste 150 de ani rolul lui Barack Obama va fi interpretat de un actor alb cu perucă? Poate fi interpretat Martin Luther King de un alb?“
Scriitorul‑fantomă
„L’autre Dumas“ dezvăluie o faţă mai puţin cunoscută a celui care şi‑a pus semnătura pe capodoperele „Cei trei muşchetari“ sau „Contele de Monte‑Cristo“. Nu e un secret că Dumas era înconjurat de colaboratori şi de asistenţi, dintre care cel mai cunoscut a fost Auguste Maquet, interpretat de actorul Benoît Poelvoorde.
Pelicula lui Safy Nebbou îndepărtează praful de pe imaginea lui Maquet, despre care se presupune că ar fi autorul de drept al romanului „Cei trei muşchetari“. La momentul acela, Auguste Maquet l‑a dat în judecată pe Dumas, cerându‑şi banii care i se cuveneau pe munca depusă. Mărturiile istorice spun că Maquet ar fi schiţat subiectul volumului „Contele de Monte‑Cristo“, contribuind în mod substanţial la romanul „Cei trei muşchetari“, dar şi la alte romane ale lui Dumas. Cât timp au lucrat împreună, Maquet venea cu idei şi contura proiecte, iar Dumas adăuga detaliile, dialogurile şi capitolele finale.
În ciuda rădăcinilor aristocratice, Dumas a fost afectat toată viaţa de originile sale afro. Scriitorul i‑a răspuns unei persoane care l‑a insultat, făcând referire la rasa lui:„Tatăl meu a fost mulatru, bunicul negru, iar străbunicul, maimuţă. Vedeţi, domnule, originile familiei mele încep acolo unde ale Dvs. se termină“.
Originile lui Dumas
Bunicii scriitorului francez au fost Marquis Alexandre‑Antoine Davy de la Pailleterie, nobil şi comisar general în artileria coloniei Saint‑Domingue (astăzi Haiti), şi Marie‑Cesette Dumas, o creolă afro‑caribiană. Fiul acestora, Thomas‑Alexandre Dumas, general în armata lui Napoleon, s‑a căsătorit cu Marie‑Louise Élisabeth Labouret.
Până să vină pe lume tânărul Dumas, familia lui şi‑a pierdut averea, iar mama sa, rămasă văduvă, a încercat să‑i ofere o educaţie aleasă. Imaginaţia lui Dumas pentru aventură şi eroi a fost alimentată de poveştile pe care i le spunea mama sa despre faptele de vitejie ale colonelului Dumas, mort în anul 1806.Pe numele său real Dumas Davy de la Pailleterie, Alexandre Dumas tatăl (1802 ‑ 1870) a scris, la început, articole pentru diferite reviste, dar şi piese de teatru.
Prima piesă de teatru (1829), „Henry al III‑lea şi Curtea Sa“, a fost bine primită de public. La fel de populară a fost şi cea de‑a doua piesă, „Christine“. Odată cu succesul au venit şi banii, drept urmare Dumas a putut să se dedice numai scrisului. Acesta a câştigat mult din romanele sale, însă era mereu fără bani, deoarece îi cheltuia pe femei şi pe o viaţă luxoasă.