Sarah Bernhardt, cea mai faimoasă actriță franceză din secolul al XIX-lea, în România
Marea actriță franceză Sarah Bernhardt, supranumită „Divina Sarah”, a efectuat nu mai puțin de patru turnee în țara noastră. Primul a avut loc în anul 1888, când, între 8 și 17 noiembrie, ea a jucat în: Dama cu camelii, Francillon, Fedra, Tosca, Theodora, Adrienne Lecouvreur.
Pe scenă i-a dat concursul actorul Jean Damala, cel care i-a fost și soț o scurtă perioadă. „Divina” a revenit în România în martie 1893, când a jucat din nou în Dama cu camelii, Francillon, Tosca, dar și într-o piesă nouă – Le Maître des Forges. Ca și prima dată, bucureștenii au primit-o cu mare entuziasm.
În anul 1904, este organizat un nou turneu. Actrița, ajunsă acum la vârsta de 60 de ani, joacă în Dama cu camelii, La Sorcière, dar și rolul principal masculin în piesa L’Aiglon (desigur în travesti). De această dată, spectatorii din Capitală, deși o apreciază încă, sunt mai temperați în manifestări entuziaste.
Ultimul turneu are loc în anul 1908. Dacă în București a fost primită cu destulă răceală (a interpretat aceleași roluri ca și patru ani mai devreme, la care s-au adăugat cele din Le Passé și Les Buffons), la Iași a fost înconjurată de admirație și entuziasm, sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” fiind arhiplină la fiecare spectacol.
Pe numele său real Henriette-Rosine Bernard, „Divina Sarah” s-a născut în 1844, fiind fiica nelegitimă a unei curtezane. Ea a fost încurajată să urmeze o carieră artistică de către unul dintre amanţii mamei sale, Charles, ducele de Morny, fratele vitreg al împăratului Napoleon al III-lea.
Sarah Bernhardt a debutat la Comedia Franceză (1862-1863), însă a devenit cu adevărat o mare vedetă după ce a ajuns în trupa teatrului Odeon, în 1866, unde a fermecat publicul cu vocea ei de aur. În 1872, ea a revenit la Comedia Franceză, unde a rămas până în 1880, când și-a înființat propria companie de teatru, alături de care a făcut mai multe turnee în jurul lumii, cu ocazia cărora a ajuns și în România.
Una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria scenei franceze, Sarah Bernhardt a fost decorată cu Legiunea de Onoare în 1914. În anul următor, actrița a suferit un accident în urma căruia i-a fost amputat un picior. Deși avea un picior de lemn, Sarah a continuat să apară pe scenă, alegând roluri în care putea să stea așezată cât mai mult.
Sarah Bernhardt a murit pe 26 martie 1923, la vârsta de 78 de ani, și a fost înmormântată în cimitirul Père-Lachaise din Paris.