Sabotorul englez sau din greșelile lui Winston Churchill

Al Doilea Rǎzboi Mondial a ȋnsemnat o durǎ confruntare la nivel de resurse, vitejia și ȋndemȃnarea soldaților fiind copleșite sub un uragan de foc și oțel. Mașinile contau cel mai mult ȋn raport cu puterile oamenilor. Avionul s-a impus ca fiind principalul instrument militar prin mobilitate și putere de foc. Formațiile mari de aparate de zbor erau absolut necesare pentru a obține superioritatea la nivel tactic și strategic. Atacul nipon cu forțe puțin importante din punct de vedere numeric din decembrie 1941 a spulberat apǎrarea britanicǎ din Extremul Orient și au fost pierdute navele de luptǎ Repulse și Prince of Wales, dar și strategicele colonii Hong Kong și Singapore. Fortificațiile cu tunuri grele orientate spre mare s-au dovedit inutile atunci cȃnd asaltul a ȋnceput dinspre uscat. Cu greu s-au menținut trupele engleze la granița esticǎ a Indiei. A fost datǎ vina pe avioanele de vȃnǎtoare, prea puține și inferioare calitativ celor japoneze. Bastimentele trimise sǎ nimiceascǎ flota inamicǎ de debarcare au fost protejate de numai șase avioane de tip Brewster F2 A Buffalo de origine americanǎ. Cum cele douǎ categorii de arme n-au colaborat eficient, escorta aerianǎ a sosit dupǎ ce bombardierele nipone au semǎnat dezastrul. 

Se aflau ȋn drum spre Uniunea Sovieticǎ ȋn luna octombrie 1941, la ordinul premierului Winston Churchill, 193 de avioane de vȃnǎtoare de cea mai bunǎ calitate. Alte 300 urmau sǎ fie expediate ȋn octombrie și noiembrie. Erau din modelele P-40 și Hurricane. Puterea de foc a celor 8 mitraliere de pe Hurricane fusese déjà testatǎ ȋn apǎrarea arhipelagului. Obsesia ajutorǎrii lui Iosif Vissarionovici Stalin, marele inamic al lumii britanice, a adus imperiul apusean ȋn pragul colapsului. Frontierele orientale au fost practic deschise invadatorului asiatic și au fost pierdute surse de petrol și, mai ales, cele de cauciuc.

Pǎstrarea ȋn Extremul Orient a cȃtorva escadrile ar fi limitat ravagiile ofensivei nipone, bombardierele inamice fiind extrem de vulnerabile la o ploaie de proiectile din cauza lipsei de blindaj pentru pǎrțile vitale, dar premierul englez considera Uniunea Sovieticǎ mai importantǎ ȋn mersul rǎzboiului decȃt propria țarǎ. Aceastǎ gȃndire a fost o nenorocire pentru Marea Britanie, dar Winston Churchill mai rǎmȃne un erou ȋn ochii englezilor de rȃnd. Conducǎtorii de la Londra au adus mai multe nenorociri decȃt dușmanii Angliei, dar resursele umane și materiale din belșug au acoperit urmele dezastrelor. Numai ȋn 70 de zile ale campaniei ȋmpotriva bazei de la Singapore au fost ȋnregestrați 8.078 de luptǎtori din imperiul britanic la rubricile morți și rǎniți, alți 130.000 intrȃnd ȋn crudul prizonierat nipon. Apoi colbul istoriei a acoperit faptele și au rǎsǎrit idoli strǎlucitori pentru populația credulǎ.

Și alte categorii de arme au fost expediate spre aliatul comunist ȋn dauna ȋnzestrǎrii propriilor trupe. Tancul a fost principala armǎ de strǎpungere a sistemelor savante de apǎrare și apoi de dezvoltare a ofensivei ȋn adȃncimea dispozitivului advers. Forțele britanice au fost lipsite de armamentul puternic și rezultatul este foarte bine cunoscut.

 Miturile apar ușor ȋn lumea contemporanǎ și sunt greu de ȋnlǎturat din paginile cǎrților de istorie.

Bibliografie minimalǎ 

Corespondența Președintelui Consiliului de Miniștri al URSS cu președinții SUA și cu Primii miniștri ai Marii Britanii din timpul Marelui Rǎzboi pentru Apǎrarea Patriei, volumul I, Editura de Stat pentru literatura politicǎ, București, 1958.

Launay, Jacques de, Mari decizii ale celui de-al Doilea Rǎzboi Mondial, Editura Științificǎ și Enciclopedicǎ, București, 1988.

Vasiliu, Florin, De la Pearl Harbor la Hiroshima, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1986.

Mai multe