S-au împlinit 75 de ani de la masacrul de la Ip. Ororile ce nu pot fi date uitării
La Ip se comemorează luni, 14 septembrie, împlinirea a 75 de ani de la masacrul ce a avut loc în atât de greu încercata localitate după cedarea Ardealului de Nord, prin Dictatul de la Viena. 157 de localnici au pierit atunci măcelăriţi de armata horthyistă.
Localitatea sălăjeană Ip deţine tristul record de a fi fost victima celui mai sângeros măcel dintre cele săvârşite de horthyşti în 1940, în momentul în care, după Dictatul de la Viena, administraţia românească se retrăgea din Ardealul de Nord şi se instala, în loc, puterea din Ungaria. Profitând de acele momente tulburi, de tranziţie, militarii unguri, aţâţaţi de extremişti maghiari din Ardeal, au făcut prăpăd în această parte de ţară, ucigând fără milă sute de români ce se făcea vinovaţi de o singură vină:aceea de a fi români. Cel mai sângeros masacru a fost cel de la Ip, unde, în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, 157 de copii, femei şi bărbaţi români au fost măcelăriţi de armele şi baionetele armatei horthyste.
Pretext fals
Potrivit localnicilor, militarii şi-au inventat şi un pretext pentru a-şi justifica, oarecum, răzbunarea oarbă la care au recurs apoi: o localnică le-ar fi dat soldaţilor un coş cu mere în care ar fi strecurat o grenadă. Sau că s-ar fi tras în ei cu mitraliera din turnul bisericii. Ulterior s-a demonstrat, însă, de către procurori, că la baza exploziei a stat, de fapt, neglijenţa celor doi soldaţi horthyşti aflaţi în căruţa care transporta muniţie, ucişi în explozie, neglijenţă devoalată chiar de vizitiu, care a supravieţuit incidentului. Se întâmpla în 7 septembrie 1940.