România la Jocurile Olimpice de la Paris, acum un secol

Acum un secol, România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice de la Paris în competițiile de rugby, fotbal, tir și tenis. 

Rezultatele lotului Comitetului Olimpic Român au fost modeste. Într-adevăr, echipa de rugby a câștigat medaliile de bronz, însă numai pentru că turneul olimpic a avut trei echipe. România a fost umilită de Franța (3 – 61) și de Statele Unite ale Americii (0 – 36). Echipa de fotbal a fost eliminată de Olanda cu scorul de 0 – 6, într-un turneu cu 22 de echipe naționale.

La tir cu carabina, România s-a clasat pe locul 13 din 17 echipe participante, iar cel mai bun rezultat individual la tragerea de la 50 de metri poziția culcat a fost locul 52. Românii au mai ocupat locurile 63, 65 și 66 din 66 de trăgători.

La tragerea de la 600 de metri, Constantin Țenescu s-a clasat pe locurile 19 - 23 din 73 de trăgători, dar cei trei camarazi ai săi au fost în ultima parte a clasamentului. 

Tenisul și Jocurile Olimpice

Românii nu au trecut de turul 2 în turneul de tenis, dar au avut o prestație onorabilă, potrivit mărturiei delegatului Comitetului Olimpic Român la Paris, M. Th. Iconomu. Cel mai bun jucător român, Nicolae Mișu, a avut și ghinion la tragerea la sorți pentru „simplu domni”, jucând în primul tur cu belgianul Jean Washer, vicecampion mondial în 1921 și 1923. 

Finala olimpică de tenis masculin la simplu s-a jucat între americanul Vincent „Vinnie” Richards și francezul Henri Cochet. Într-un meci-maraton, americanul a câștigat cu scorul 6-4, 6-4, 4-6, 5-7, 6-2. Pentru medalia de bronz, italianul Umberto De Morpurgo l-a învins pe francezul Jean R. Borotra. Victoriile din 1924 la tenis au fost istorice, deoarece competiția olimpică pentru acest sport s-a încheiat după aceste Jocuri și a fost reluată abia în 1988, la Seul.

După meciurile jucate de Mișu, Roman și Lupu la Paris, M. Th. Iconomu a făcut o evaluare pozitivă tenisului românesc, într-un articol publicat de „Universul”: „Prin modul cum s-au prezentat compatrioţii noştri la această Olimpiadă, şi graţie frumoaselor partide pe care le-au furnizat, pot zice că România a dobândit, la acest sport, un prim succes mondial, un succes modest într-adevăr, dar fără nici o îndoială un succes. De pe acum, mulţi din jucătorii internaţionali se gândesc în mod serios să viziteze ţara noastră, şi aşteaptă prima ocazie prielnică”.

România, în primul tur al Cupei Davis din 1926

Și după doi ani de la Jocurile Olimpice, medaliatul Umberto De Morpurgo a jucat pe terenul de onoare al Tennis-Clubului Român din București, de pe str. Carol Davila nr. 9. Era primul tur al Cupei „Davis” 1926. În primul „match de single“, Clemente Serventi l-a învins ușor, în trei seturi, pe Alfred St.-Galli, campion al României în 1924. Însă meciul „aşteptat cu înfrigurare, căci era singurul în care puteam crede la un rezultat mai bun”, s-a jucat între De Morpurgo şi Mișu: „Serviciul «bombă» al lui de Morpurgo, care și-a modificat în mod fericit vechiul său angajament «tăiat», «drive»-urile sale puternice şi bine plasate şi mobilitatea sa extremă pe «court» au triumfat asupra jocului strălucitor, dar mai puţin precis al campionului nostru”. Astfel, italianul s-a impus cu 6-2, 6-1, 6-3. 

Ziarul „Universul” a publicat o cronică a victoriei italienilor. Meciurile au fost jucate în prezența Regelui Ferdinand, care a venit însoţit de nora sa, Principesa Moştenitoare Elena, de fiica sa, Principesa Elisabeta, și de soțul acesteia, George, fostul rege al Greciei. Apariția publică se întâmpla la patru luni de la renunțarea la Tron a Principelui moștenitor Carol. 

Baronul Umberto De Morpurgo, pe terenurile de tenis din Brașov

Dacă succesele internaționale importante ale jucătorilor români au întârziat destul de mult după anul 1924, în schimb, jucători internaţionali au venit în România precum a prevăzut M. Th. Iconomu. Pentru baronul Umberto De Morpurgo, după vizita prilejuită de Cupa „Davis”, o altă „ocazie prielnică” a fost turneul internațional de tenis organizat la Brașov, în anul 1934. 

În perioada 13 – 17 iunie 1934, pe terenurile Tennis-Clubului Român au fost ținute Campionatele internaţionale de tenis ale României. „Italia aruncă în luptă pe fostul ei as, baronul Hubert de Morpurgo, care a făcut mare impresie pe vremea când vârsta îi permitea să posede agilitate şi suflu”, a anunțat „Rampa”. Însă asul italian nu a putut participa, deoarece afaceri urgente i-au reclamat prezența la Londra. Observația revistei bucureștene se baza, probabil, pe aparițiile rare ale baronului pe terenurile de tenis în perioada 1931 – 1933.

„Celebrul tennisist” Umberto De Morpurgo, după cum l-a prezentat „Gazeta Transilvaniei”, a ajuns să joace în turneul internațional organizat pe „terenurile roșii” ale locului de patinaj de sub Tâmpa, în perioada 20 – 22 iulie 1934. Campionul italian și-a respectat blazonul și a câștigat turneul. El l-a învins în finală pe Hamburger, jucător la CFR București, cu 6 – 2, 6 – 2, 6 – 4.

Fragmentul face parte dintr-un text publicat în numărul 271 (revista:271) al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 14 august - 14 septembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

FOTO: Echipa Națională de Rugby la Jocurile Olimpice din 1924 (sursa: rugbyromania.ro)

Mai multe