Rivalul Peleşului: Castelul Cantacuzino
Căutând să dea o nouă strălucire numelui Cantacuzinilor, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis şi „Nababul”, a construit între anii 1901-1911 trei palate:la București, Florești și Bușteni. Acesta din urmă este astăzi unul dintre cele mai vizitate obiective istorice de pe Valea Prahovei.
Fermecat de priveliștea încântătoare care îți taie respirația, atras de panorama munților Bucegi, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a hotărât să ridice pe locul unei vechi cabane de vânătoare, folosită ca loc de popas în peregrinările familiei spre Brașov, un castel unic, de neegalat ca și construcție de niciun alt edificiu din zonă. Într-o vreme în care regele Carol I își construise, cu doar câțiva ani înainte, o reședință de vară la Sinaia, Gheorghe Grigore Cantacuzino alege acest loc unic pentru a ridica un castel ce avea ca scop nu numai să cinstească numele strămoșilor cantacuzini, dar și să facă cunoscute întregii ţări rădăcinile sale bizantine și domnești.
Castelul Zamora
Lucrările de construcție au durat cinci ani și responsabil a fost arhitectul Grigore Cerchez, iar mobilarea castelului a durat încă un an și jumătate. A fost finalizat în 1908, dar sistemul de asigurare a apei potabile și curente nu făcea față unei astfel de construcții. Problema a fost rezolvată în următorii ani, iar în primăvara anului 1911 totul era funcțional și gata de inaugurare. Până în 1930, castelul a fost folosit mai ales în timpul verii, ca reședință de vacanţă și așezământ pentru organizarea diverselor evenimente mondene și familiale.
Castelul este din piatră cioplită la exterior și cărămidă în interior, iar fundația este realizată din beton. Construcția are formă de „U” și este de tip pavilionar. Intrarea principală din piatră aduce aminte de influențele stilului brâncovenesc, iar arcadele geamurilor și terasei sunt similare cu cele de la Palatul de la Mogoșoaia.
Denumirea „Castelul Zamora”, întâlnită în unele dintre publicaţiile epocii, vine de la numele unei cățelușe de vânătoare ce aparținea membrilor familiei. „Za’Mura” – așa obișnuiau ei să o strige pentru a le aduce prada. Astăzi castelul este cunoscut de public drept Castelul Cantacuzino.
Transformat de comuniști în sanatoriu
În această reședință de vară cantacuzină, decorațiunile fastuoase se împletesc atât cu simbolurile celtice străvechi, cât și cu simbolismul arhitectural neoromânesc. Atmosfera plăcută din interiorul deosebit de luxos este caracterizată de un aer romantic pronunțat, generat de repertoriul tuturor decorațiunilor de mare preț. Deși în perioada comunistă picturile murale realizate de artiști venețieni au fost acoperite cu un strat gros de vopsea, iar castelul a fost transformat din reședință de vară într-un sanatoriu, în zilele noastre, interioarele castelului reflectă pe deplin gustul pentru frumusețe al Nababului. Decorațiunile și materialele utilizate în realizarea și decorarea castelului impresionează într-un mod aparte. S-au păstrat în condiții bune mozaicul de tip roman de la primul nivel, ceramica glazurată italiană din holul principal, șemineele din calcar de Albești ornamentate cu mozaic policrom și foiță de aur, scările din marmură de Carrara, plafoanele originale din lemn de stejar, casetate și sculptate etc.
Galeria de picturi
Principala atracție a castelului, o adevărată bijuterie, este galeria de picturi murale realizate pe piele de Córdoba. Impresionând prin mărimea picturilor, galeria cuprinde douăsprezece portrete ale celor mai importanți membri din ramura valahă a familiei Cantacuzino, asemeni celor doisprezece apostoli. Picturile sunt realizate în mărime naturală și sunt expuse în salonul de onoare situat la drepta salonului principal.
Expoziție Salvador Dali la Castelul Cantacuzino
Până pe 11 octombrie, la Castelul Cantacuzino din Buşteni sunt expuse, în cadrul unei expoziţii, peste 200 de opere ale lui Salvador Dali. Vizitatorii vor putea admira lucrări semnate de Dali care au ilustrat marile capodopere ale literaturii universale – Divina comedie, Bătrânul şi marea, Pantagruel, Tricornul etc., precum şi ineditele cărţi de Tarot.
Expoziţia Salvador Dali va fi succedată în următorii doi ani de o serie de expoziţii importante. Organizatorii promit schiţe originale de Henri Matisse, litografii de Marc Chagall, precum şi picturi deosebite realizate de renumiţii artişti Picasso, Toulouse-Lautrec şi Renoir.