Puyi, ultimul împărat al Chinei

📁 Istoria Orientului îndepărtat
Autor: Richard Cavendish; History Today

La 12 februarie 1912 abdica Puyi, ultimul împărat al Chinei, eveniment ce a marcat sfârșitul epocii imperiale chineze după mai bine de 2000 de ani de la fondarea imperiului sub dinastia Qin.

Se poate spune despre Puyi că a avut un destin cât se poate de ciudat. A fost ultimul împărat al Chinei, fiind încoronat în 1908, la o vârstă mult prea fragedă (2 ani și 10 luni). Trei ani mai târziu, imperiul său s-a prăbușit și a devenit republică, dar în ciuda faptului că abdicarea sa a fost aranjată, i s-a permis să-și păstreze titlul și să trăiască în continuare potrivit protocolului imperial:era înconjurat de eunuci și de o întreagă curte și i se serveau mese cu până la 40 de feluri de mâncare. În primii ani, Puyi nu a sesizat nicio schimbare în jurul său, dar – după cum observa unul din biografii săi – palatul imperial a fost prima din multele sale închisori. 

În 1917, Puyi a fost numit din nou împărat, însă doar pentru puțină vreme. La vârsta de 16 ani, a fost pus să-și aleagă o soție (evident, dintr-un grup deja aprobat de anturajul său) și i s-a dat o concubină. În acei ani ai adolescenței, Puyi a adoptat numele occidental de Henric, în onoarea regelui englez Henric al VIII-lea, pe care îl admira. La vârsta de 19 ani, în condițiile tulburărilor interne din China, s-a refugiat în Japonia. Japonezii aveau să se folosească de el câțiva ani mai târziu, după invadarea Manciuriei, când l-au proclamat împărat al statului Manchukuo.

Puyi a rămas oficial împărat până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu a fost niciodată altceva decât o marionetă în mâinile japonezilor. În 1945, când devenise clar că lucrurile evoluează în defavoarea Japoniei, s-a gândit să se refugieze acolo. Însă când japonezii și-au anunțat capitularea, Puyi a renunțat singur la titlul de împărat și a anunțat restituirea teritoriului manciurian Chinei. După aceea, a încercat să fugă în Coreea, pentru a pleca de acolo în Japonia, dar a fost capturat de sovietici și trimis în Siberia. Astfel, ultimul împărat al Chinei a ajuns să petreacă cinci ani în Siberia (ce-i drept, în condiții destul de bune), până când, în 1950, a fost predat comuniștilor chinezi. Puyi era sigur că aceștia îl vor executa imediat, dar s-a înșelat. Guvernul chinez a decis trimiterea lui într-un centru pentru criminali de război, împreună cu membri ai familiei sale și câțiva foști oficiali ai statului Manchukui. Puyi a devenit astfel prizonierul nr. 981, însărcinat cu îngrijirea grădinei închisorii.

Anii petrecuți în închisoare aveau ca scop „reabilitarea” (sau – pentru a folosi un termen drag comuniștilor – reeducarea) împăratului. În cele din urmă, comuniștii au considerat că Puyi se convertise cu adevărat la comunism și devenise un cetățean fidel Republicii. Ca atare, el a fost oficial iertat de regim, în decembrie 1959. După aceea, a lucrat ca asistent grădinar la grădina botanică din Beijing. Din când în când, oficialii chinezi îl aduceau în lumina reflectoarelor și-l prezentau demnitarilor străini veniți în vizită drept un soi de curiozitate a Vechiului Regim. Puyi a murit în 1967, la 61 de ani, de cancer la rinichi.

Richard Cavendish, Pu yi, last emperor of China, is pardoned, în „History Today”, vol. 59, nr. 12, 2009

Mai multe