Povești parfumate, un serial Radio Romania Cultural și Historia - biblioteca AUDIO partea II

Radio România Cultural și Historia, prin vocea Danielei Ivanov, derulează un proiect cultural inedit ”Povești parfumate” de luni până vineri, de la ora 17.00.

Proiectul revine cu o a doua parte a povestilor parfumate, pe care le puteti asculta fie in direct, fie inregistrate cu sau fără ilustrație muzicală sau grafică.

Vă așteptăm alături de noi să fiți din nou copii și să intrați în lumea poveștilor! 

Poveste despre Alecsandri

 Povestim despre ”acel rege-al poeziei, vecinic tânăr şi ferice, Ce din frunze îţi doineşte, ce cu fluierul îţi zice,Ce cu basmul povesteşte - veselul Alecsandri” - scriitor complet, diplomat, om politic, ministru, candidat la domnia Moldovei, membru fondator al Academiei, prieten cu Maiorescu, apreciat de Eminescu și onorat de Familia Regală a României.  

Povestea limonadei

V-ați întrebat vreodată cine a inventat limonada sau cine și unde a băut-o prima oară? Știați că începuturile acestei licori miraculoase se află undeva în Egiptul de-acum 1000 de ani? Povestea de azi, adusă de-o rază de soare și-o adiere de vânt, răspunde la toate aceste întrebări.

Povestea creatoarei de modă Coco Chanel

Povestea de azi ne duce în Franța, țara care a dat lumii unii dintre cei mai mari creatori de modă, iar Coco Chanel se numără printre aceștia. Madmoiselle însă, reprezintă mai mult de atât. Ea a rămas pentru femeile din lumea întreagă, un adevarat simbol: cel al femeii libere.

Povestea cerceilor

În multe culturi și contexte, cerceii au fost consideraţi un simbol al identității și al apartenenței la un anumit grup. Mai mult decât orice altă bijuterie, cerceii au fost cei mai sensibili la schimbările modei, dimensiunile şi opulenţa lor crescând sau descrescând în funcție de coafură, haine sau pălării.

Povestea furculiţei

Povestim astăzi despre o unealtă, i-am putea spune banală, pe care o folosim zilnic și cu care suntem atât de obișniuți încât nici nu putem concepe că a fost o vreme în care nu exista. Furculiţa, această „unealtă” de bucătărie, îşi trage numele de la latinescul „furca” şi a fost inventată de chinezi, care o foloseau în mod curent, pentru a mânca, în urmă cu 2.000 de ani.

Povești din Bucureștii de altădată

Povestea ne duce într-un București de altă dată, de la cel cu străzi de pământ, până la cel care a căpătat denumirea de Micul Paris. Căutăm urmele scriitorilor prin cafenele de odinioară, circulăm cu tramvaiul tras de cai și ne distrăm în grădinile de vară.

Povestea Traseului Cultural Troia

Povestea ne poartă pe urmele istoriei antice, ale miturilor și ale eroilor legendari. În anul 2018, când Turcia a sărbătorit 20 de ani de la înscrierea cetății Troia în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost lansată una dintre cele mai spectaculoase rute cultural-istorice din lume, Traseul Cultural Troia.

Povestea Turului Franţei

Povestea de astăzi este despre ciclism și, mai precis, despre Turul Franţei. Nu vorbim numai despre un eveniment sportiv de mare anvergură, ci despre un spectacol, o competiţie acerbă şi, în acelaşi timp, un fenomen care a atins întreaga lume, de peste o sută de ani, supravieţuind atât războaielor, depresiilor economice, cât și propriilor probleme și scandaluri.

Povestea biscuiţilor

Nu e copil pe lume sau adult nostalgic care să nu iubească biscuiţii, în orice formă: dulci, picanţi sau săraţi, tari sau pufoşi, mărunţi cât un nasture, pătraţi sau rotunzi, cu vanilie, cu ovăz, cu unt, sau cu ciocolată. Biscuitul este şi va rămâne un moment de plăcere, savurat într-o pauză sau înmuiat, dimineaţa, în ceaşca cu cafea.

Povestea Caraibelor și a colonialismului

Povestea de azi ne poartă pe mări și pe oceane până în Caraibe, în locuri exotice pline de parfumul epocii coloniale. Parfum îl numim azi când suferința și zbuciumul acelor vremuri a rămas înscrisă în cărți, dar dincolo de exotism și povești cu pirați, istoria Caraibelor este plină de secole de violență, de durere și de asuprire.

Povești despre tenis

Poveștile de azi au un decor comun: terenul de tenis și vorbesc despre începuturile unor turnee celebre, despre primii pași pe care i-au făcut iubitorii sportului alb, despre eroii și eroinele acestui sport ale căror evoluții le urmărim cu sufletul la gură.

Povestea revistei Pif

Pentru copiii români din anii ’70 și ’80 ai secolului trecut, „Pif” era un crâmpei de Occident. Povestea de azi vă dezvăluie cum a apărut revista, cum a evoluat și ce legătură are cu România.

Mai multe