Povestea domnului fanariot decapitat de otomani. Capul a stat atârnat în poarta seraiului din Istanbul
Domnitor fanariot al Ţării Româneşti timp de un an şi două luni, Constantin Hangerli a stârnit multe nemulţumiri şi revolte prin măsurile luate pentru strângerea de provizii pentru trupele otomane. Şi-a găsit până la urmă sfârşitul la 39 de ani, fiind decapitat.
Născut în 1760, Constantin Hangerli a fost numit domnitor de turci în noiembrie 1797 pentru o situaţie delicată, turcii având pe atunci mari probleme cu bandele lui Pazvantoglu, care jefuiau întreaga regiune a Dunării din Bulgaria şi Ţara Românească. Şi, deşi turcii au încercat un compromis cu bandele lui Pazvantoglu, propunându-i acestuia să fie paşă de Vidin, iar oamenilor promiţându-le iertarea şi încorporarea în armata otomană, compromisul nu a avut succes, astfel că Pazvantoglu şi bandele lui au devenit şi mai puternice, ajungând să ameninţe atât Bucureştiul cât chiar şi Istanbulul.
În acest scop, Înalta Poartă a organizat o mare armată de represalii de o sută de mii de soldaţi, conduşi de capudan-paşa Cuciuc Hussein, care trebuiau aprovizionaţi cu cele necesare, iar pentru a garanta aprovizionarea sigură a acestora cu alimente furaje şi cai l-a numit pe loc domnitor pe Constantin Hangerli.
După cum spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu, ”Constantin Hangerli şi-a început domnia prin măsuri foarte dure de colectare a proviziilor pentru trupele otomane anti-Pazvantoglu şi apoi prin inventarea suplimentară a nenumărate dări, pentru propria căpătuire, ca de pildă „văcăritul”, dare desfiinţată şi blestemată chiar de patriarhia de la Constantinopol”.
Faptele sale au condus la mari tulburări în ţară şi revolte prin sute de sate, la care s-a adăugat situaţia dezastruoasă ca urmare a punerii pe fugă a imensei armate de o sută de mii de otomani, de către cei opt mii de oameni ai vestitelor bande ale lui Pazvantoglu.
Această situaţie l-a determinat pe sultan să hotărască mazilirea domnitorului de la Bucureşti, inclusiv sentinţa de condamnare, astfel că pe 18 februarie 1799 Constantin Hangerli a fost decapitat. Trupul decapitat a fost înmormântat în Biserica Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti, iar capul a fost depus la porta seraiului din Istanbul pentru luare aminte.