Poveste din lumea militară: Trupă în termen de parașutiști, aflați la instrucție

📁 Muzeele României
Autor: Cosmina Marcela Oltean, Florina Bănică

Fotografia veche e o frântură dintr-o lume îndepărtată, ce ni se prezintă oarecum codificat, fapt care așterne obstacole în calea interpretării și deslușirii contextului imaginii. La prima vedere nu înțelegem prea multe. De unde începem?

De la proprietarul fotografiei obținem datele de bază, atât cât știe, i s-a povestit în familie sau intuiește. De multe ori aceste date lipsesc aproape în totalitate. Ulterior, un specialist, în acest caz în Istorie militară, încearcă să contureze cât mai clar povestea momentului surprins. În cazul de față, datele furnizate de proprietarul fotografiei și expertiza colegului Nicolae Adrian Alexe de la Muzeul ASTRA din Sibiu au fuzionat foarte bine, atât cât să rezulte o poveste interesantă, având totodată și o componentă educativă.

Cine sunt cei din fotografie și ce indică această scenă?

„Sunt parașutiști, fapt indicat de insigna de parașutist de pe piept. În 10 iunie 1941 se înființa compania de parașutiști, care în 1942 devine batalion (eșalon superior companiei). Acesta era subordonat Flotilei 1 Aerostație. Batalionul de parașutiști a fost desființat în 15 decembrie 1944, ceea ce indică faptul că intervalul de datare a fotografiei este 1941-1944, mai exact una din iernile cuprinse în acest interval. Cel mai probabil este iarna 1943-1944, pentru că în rest nu sunt dovezi că unitatea a participat la astfel de activități.

Unitatea s-a aflat la instrucție, dar nu a participat pe front. În această fotografie avem o subunitate la instrucție. Doar după 23 august 1944, câteva zile, batalionul a luptat la București. Compania, ulterior batalionul de parașutiști, a avut cazarma la Popești Leordeni, între 1941-1944, dar pentru instrucție se deplasau și în alte locații. Fotografia portretizează trupă în termen. Uniformele sunt model 1941 sau mai vechi, specifice aeronauticii, de culoare gri-bleu. Un militar din stânga are boneta confecționată între 1940-1941 și un combinezon kaki, cu fermoar, peste uniforma albastră, purtat mai ales la salturile cu parașuta. Un militar, din dreapta imaginii, are un pistol-mitralieră MP 40, de producție germană.”

Doi dintre militarii din fotografie sunt îmbrăcați în alb, unul parțial - cel poziționat în centru jos, celălalt din stânga, în întregime...

„Da, cel din stânga poartă un costum de camuflare de iarnă, folosit de trupele care luptă în munți. Celalalt cel mai probabil are un șorț de bucătar”

Fiecare fotografie veche e o poveste ce se așteaptă descoperită, o filă din istoria fiecărei familii.

- - -

Autori: Cosmina Marcela Oltean, Florina Bănică (muzeografi Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni - MNCR, echipa de proiect). Consultant de specialitate Istorie militară - Nicolae Adrian Alexe (muzeograf Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu)

- - -

Fotografia face parte din proiectul MNCR “Fotografia etnografică de familie – mărturie vizuală a culturii și civilizației tradiționale” și a fost descoperită în cadrul documentărilor de anul acesta.

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni le mulțumește tuturor celor care ne-au oferit fotografii cu poveste și crâmpeie din istoria lor familială și le adresează o nouă invitație celor care doresc să se alăture acestui proiect.

Dacă dețineți fotografii din care se pot desprinde date legate de cultura tradițională din județul Harghita, vă rugăm să contactați echipa de proiect la unul dintre numerele de telefon 0266 317726; 0743 816908 sau sunteți așteptați la sediul Muzeului Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc (str. Petofi Sandor, nr. 23). Fotografiile vor fi scanate, fișate și returnate.

Mai multe