Poveste din Holocaust: de ce au comis atrocități și oamenii obișnuiți

📁 Holocaust
Autor: Vlad Epurescu

Peste 6 milioane de oameni au fost uciși în Holocaust. În tentativa de a-i extermina pe evrei, naziștii i-au vânat mai întâi în toate orașele germane și, apoi, în toată Europa ocupată. I-au băgat în ghetouri sau i-au trimis în lagăre de concentrare acolo unde au fost împușcați, gazați, înfometați sau torturați pentru diverse experimente medicale.

Holocaust este un cuvânt care derivă din grecescul holókauston care este o traducere a termenului ebraic olah. Tradus, înseamnă „ardere de tot” şi denumeşte vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care (bucăţi de) animale sau plante erau arse pe altar.

Ce a fost Holocaustul

Holocaustul a fost un genocid la scară industrială la care au luat parte oameni din toate păturile sociale. Vorbim despre muncitorii care aveau grijă de logistică, despre angajații căilor ferate, despre polițiștii care patrulau străzile, de soldați, dar și despre zeci de mii de oameni obișnuiți care s-au oferit să ia parte la aceste atrocități. Atrocităţile regimului nazist nu s-au limitat, însă, la evrei.

Unii autori au folosit noţiunea de Holocaust în sens mai larg, pentru a descrie şi alte acţiuni ale regimului nazist. Acestea includ uciderea a aproximativ o jumătate de milion de romi, omorârea a milioane de prizonieri de război sovietici, precum şi regimul de exterminare la care au fost supuse persoanele trimise la muncă forţată, homosexualii, persoanele handicapate fizic şi/sau psihic, cetăţeni polonezi şi ai altor popoare slave, opozanţi religioşi (martori ai lui Iehova, prelaţi romano-catolici) şi opozanţi politici.

Însă majoritatea istoricilor nu includ aceste grupuri în definiţia holocaustului, restrângând semantica acestui termen la genocidul evreilor sau ceea ce naziştii au numit Soluţia finală a problemei evreieşti. Ţinând cont de toate victimele persecuţiilor naziştilor, numărul morţilor creşte considerabil:estimările plasează numărul total de victime în general între 9 şi 11 milioane.

De ce au luat parte la Holocaust și oameni obișnuiți

Unul dintre motivele pentru care o mare parte din populația germană s-a oferit să se alăture naziștilor l-a constituit teama în fața represaliilor. Mii de oameni care păreau normali și care locuiau alături de vecinii lor evrei timp de generații nu au avut nicio problemă să-i predea în mâinile naziștilor și să ia parte la programele de exterminare in masă.

Click aici pentru continuarea articolului

Mai multe