Posca – băutura legionarilor romani sau „braga” de la Roma!

Cred că fiecare epocă și cultură a avut băuturile revigorante preferate. De exemplu pe vremuri erau strămoșii noștrii se opreau la o bere, cum ne oprim noi la un suc azi. Pentru cei din Roma Antică, pentru legionarii și oamenii liberi era … posca. Această băutură avea mai multe efecte revigorante, pe care le poți experimenta chiar și azi, dacă ești dispus să încerci antica rețetă.

Legionarii romani erau renumiți pentru rezistența lor fizică, fiind adesea nevoiți să mărșăluiască aproape 30 de kilometri zilnic, timp de mai multe zile consecutive, doar pentru antrenament. În timpul războiului, pe lângă marșuri, trebuiau să poarte aproape 45 de kilograme de armură, arme și echipament. Cu un asemenea consum de energie, legionarii aveau nevoie de o aprovizionare constantă cu hrană pentru a-și satisface nevoile.

Gustul nu era o prioritate pentru armată — mai important era cât de bine se păstrau și transportau alimentele. Brânzeturile tari, carnea sărată și cantități mari de cereale sub formă de pâine și terci erau esențiale. Acestea se stricau mult mai greu decât alimentele proaspete și puteau fi transportate oriunde era nevoie de armată.

Deși hrana era, în general, suficientă pentru soldați, situația băuturilor era diferită. Apa nu era întotdeauna disponibilă pentru legionari (sau pentru călători în general în imperiu), iar calitatea apei din lacuri sau râuri era adesea îndoielnică. Deși romanii nu cunoșteau conceptul de microbi, cineva a avut ideea să folosească arome pentru a masca gustul neplăcut al apei stătute. În acest scop, a fost folosit oțetul, care, pe lângă rolul său de a îmbunătăți gustul, avea și câteva efecte secundare benefice.

Citeste restul pe turismistoric.ro

Mai multe