O enigmă veche de mii de ani, rezolvată de testele ADN: Care este originea etruscilor?

Originea etruscilor a stârnit numeroase controverse încă din Antichitate. Această enigmă veche de mii de ani se pare că a fost rezolvată acum de testele ADN, care arătă că populațiile care ocupă în prezent în regiunile italiene Toscana și Umbria sunt înrudite cu populațiile care trăiesc pe coasta vest a Turciei contemporane, în preajma orașului Izmir.

Civilizația etruscă a înflorit în Italia în prima jumătate a mileniului I î.Hr. exercitând o influență puternică asupra Romei și civilizației romane de mai târziu. Etruscii au fost însă o populație diferită de celelalte triburi care locuiau în acea perioadă în peninsula Italică, vorbind o limbă aparte, care nu este cunoscută bine nici în prezent.

Chestiunea originii etruscilor a fost controversată încă din Antichitate. Primele urme ale civilizației lor au apărut în peninsula Italică în secolul al XII-lea î. Hr. Șapte secole mai târziu, Herodot scria că etruscii erau descendenți ai lidienilor, populație care ocupa în Antichitate vestul Asiei Mici (în Turcia contemporană). În secolul I î. Hr., istoricul Titus Livius a susținut să etruscii proveneau din nordul Europei. Câțiva ani mai târziu, Dionysius din Halicarnas, istoric grec ce a trăit și a scris la Roma, a susținut că etruscii erau o populație nativă a peninsulei Italice.

O serie de teste ADN, ale căror rezultate au fost publicate recent, par să confirme informația oferită de Herodot. Cercetătorii au recoltat probe ADN de la mai mulți bărbați care provin din familii străvechi din Toscana, respectiv valea Casentino și orașele Volterra și Murlo, unde au fost descoperite cele mai importante vestigii etrusce. Apoi au comparat cromozomii Y, care se transmit de la tată la fiu, cu probe recoltate de la alte grupuri din Italia, peninsula Balcanică, Turcia și din insula grecească Lemnos, unde în antichitate se vorbea o limbă considerată înrudită cu limba etruscă.

Studiul a arătat că urmașii etruscilor din zilele noastre prezintă un grad ridicat de înrudire cu populațiile din vestul Turciei, care locuiesc în preajma orașului Izmir, relatează publicația britanică The Guardian.

„Probele de ADN de la Murlo și Volterra sunt mult mai asemănătoare cu cele prelevate de la popoarele din est (Turcia – n.r.) decât cu cele de la ceilalți locuitori ai Italiei”, a declarat Alberto Piazza, cercetător de la Universitatea din Torino, care a prezentat rezultatele studiului la Conferința Europeană de Genetică Umană de la Nisa.

„O variantă genetică particulară, găsită în eșantioanele de la Murlo, a fost împărtășită doar cu oamenii din Turcia”, a precizat cercetătorul italian.

Acest studiu completează alte cercetări similare, care indică o posibilă origine asiatică a etruscilor. Un alt studiu din acest an a urmărit genele transmise de la mamă la fiică. Deși rezultatele nu au fost la fel de concludente, și acest studiu a arătat că există o legătură genetică între populațiile din Toscana contemporană și cele din Asia Mică. În 2004, o echipă de cercetători spanioli și italieni a recoltat probe ADN de la rămășițele umane din mormintele etruscilor pentru a demonstra că aceștia nu se înrudeau cu celelalte populații care locuiau în acea perioadă în peninsula Italică.

Mai mult, un alt studiu genetic a arătat că rasa de bovine „chianina”, una una dintre cele mai vechi din lume, atestată de peste 2.200 de ani în regiunile Toscana, Umbria și Lazio, se înrudește mai degrabă cu alte rase din peninsula Balcanică și din Turcia, nu cu celelalte rase de vaci din Italia. 

Mai multe