„Nu vorbi cu el despre haine” şi „nu deveni sentimentală”. Sfaturi din 1938 pentru femeile singure

Lumea întâlnirilor, cu toate regulile sale scrise şi nescrise, a fost mereu dificilă pentru ambele sexe. Dar extrase dintr-un ghid de întâlniri dedicat femeilor singure, publicat în 1938, arată că tânăra de atunci trebuia să urmeze un arsenal de reguli pentru a face impresie bună viitorului partener.

Fragmente dintr-un ghid de întâlniri pentru domnişoarele singure ale vremii au fost publicate pe retronaut, com, spre pentru a susţine amuzamentul publicului modern. 

Paginile respective ofereau femeilor o idee la ce să se aştepte de la o seară în oraş, alături de un potenţial partener. Acestea sunt sfătuite să nu vorbească cu ospătarii, dar nici când sunt pe ringul de dans, pentru că „bărbatul are nevoie să se concentreze la mişcările sale”. 

Astăzi, multe sfaturi de acest gen sunt depăşite de vremuri şi rămân doar amuzante, dar sunt altele prezentate în aceeaşi broşură care au rămas valabile, chiar şi 70 de ani mai târziu. 

Sfaturile despre politeţe şi despre cum o femeie trebuie să aibă mereu controlul asupra ei, mai ales când bea, nu se vor învechi niciodată.

„Nu deveni prea sentimentală şi nici nu încerca să-l faci să spună ceva ce nu vrea să spun”, este o regulă care i-ar scuti pe mulţi de despărţiri, în timp ce „nu vorbi cu el despre haine” rămâne o regulă solidă şi astăzi.

Ghidul sugerează că femeile ar trebui să-şi „flateze” partenerul discutând teme pe care acesta le va găsi interesante. Mai departe, se pare că pentru femeile acelei perioade, semnele de afecţiune în public erau de neconceput, cât timp pretindeau că sunt politicoase şi stilate. Ghidul sugera că femeile care îşi manifestă afecţiunea în public apelează la gesturi „de prost gust care îl umilesc şi îl fac de ruşine pe el”.

Şi dacă emoţiile pozitive nu puteau fi înfăţişate, cu atât mai puţin îşi aveau locul „scenele”.

În continuare, tot ceea ce ţine de îmbrăcat, aranjat şi machiat trebuie să se întâmple în intimitatea toaletei femeii, fără ca bărbatul să participe.

Într-un final, accentul pică pe graniţa fină dintre „ameţită” şi „beată”, fiind o regulă la fel de binevenită şi astăzi. Ghidul sfătuieşte domnişoarele să nu se avânte prea departe în consumul de băuturi alcoolice, pentru că „băutura poate le face pe unele să pară mai deştepte, dar pe cele mai multe le prosteşte”. 

„Picătura finală ar fi să leşini de la prea mult lichior. Cel mai probabil el nu o să te mai sune niciodată”, conchide ghidul.

Mai multe