Neplăcuta aventură a filozofului Platon
Spre deosebire de Policrate din Samos, care a început ca pirat şi a sfârşit ca tiran, Dionisos al Siciliei a început ca tiran şi a sfârşit ca pirat. De câte ori visteria sa era pe cale să se golească, Dionisos organiza expediţii de jaf, prădând coastele bogate ale Etruriei cu aceeaşi înverşunare cu care etruscii le prădau pe ale Siciliei. Dar renumele de pirat lipsit de scrupule, Dionisos şi-i va cuceri în legătură cu o aventură al cărei erou a fost filozoful Platon.
Dion, cumnatul tiranului, era un tânăr cult, iubitor al artelor şi al filozofiei. El îi propuse lui Dionisos să-i invite la Siracuza pe filozoful Platon, care îl va sfătui cum să-şi refacă finanţele secătuite de viaţa luxoasă ce domnea la curtea tiranului. Zis şi făcut. Scurtă vreme după sosirea sa la Siracuza (în jurul anului 360 î.Hr.), filozoful îşi expuse punctul de vedere:nu expediţiile de jaf împotriva etruscilor sunt în măsură să însănătoşească finanţele ţării, ci reducerea cheltuielilor la curte şi încurajarea agriculturii.
Tiranul Dionisos răspunse că va începe imediat cu reducerea cheltuielilor, renunţând să-i mai găzduiască pe filozof şi că-l va trimite în patrie cu Dion cu tot. Căpitanului vasului, pirat şi om de încredere de-ai său, Dionisos îi porunci să-i ducă pe cei doi oaspeţi în insula Aigina şi să-i vândă acolo la târgul de sclavi. Aşa se face că marele Platon era cât pe ce să-şi sfârşească viaţa ca sclav de galeră.
Din fericire, se găsiră prieteni binevoitori care îi răscumpărară, pe el şi pe discipolul său Dion, aducându-i la Atena. (Mai târziu, Dion căzu răpus de pumnalul unui asasin tocmit de cumnatul său Dionisos, iar Platon îl plânse ca pe un discipol preferat.)
sursa:http://istoriiregasite.wordpress.com/2012/10/29/neplacuta-aventura-a-filozofului-platon/