Misterul dispariției fosilelor Omului de Pekin

📁 Istoria Chinei
Autor: Redacția

Între 1923 și 1927, în timpul săpăturilor din peșterile de la Zhoukoudian, situate în apropiere de Beijing, au fost descoperite mai multe fosile umane cu o vechime impresionantă. Aceste fosile, atribuite unei subspecii de Homo erectus - Omul de Pekin (Homo erectus pekinensis), au dispărut fără urmă imediat după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. 

În peșterile din apropierea capitalei Chinei, arheologii au descoperit mai multe cranii, mandibule, dinți și câteva oase umane cu o vechime estimată inițial la circa 500.000 de ani. Cercetări recente au demonstrat că aceste fosile ar avea o vechime mult mai mare, de aproximativ 750.000 de ani.

Deși au fost pierdute, poate pentru totdeauna, fosilele Omului de Pekin au fost studiate de paleoantropologii Davidson Black, Pierre Teilhard de Chardin și Franz Weidenreich, existând mulaje precise ale acestora (foto jos) și descrieri amănunțite.

Înainte de a fi pierdute, fosilele au fost păstrate într-un seif al cunoscutului spital ”Xiehe” din Beijing. La puțin timp după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în Oceanul Pacific, antropologul Franz Weidenreich a considerat că acest loc nu este sigur și a propus transportarea fosilelor în SUA pentru a fi adăpostite acolo. Cu două săptămâni înainte de atacul japonez de la Pearl Harbour, Bo Wen, șeful departamentului administrativ al Spitalul Xiehe a cerut punerea tuturor fosilelor Omului de Pekin în cutii.

147 de fosile, inclusiv 5 calote craniene și 15 fragmente ale acestora, 14 oase ale maxilarului inferior, precum și clavicule, oase ale coapselor și brațelor și mai mulți dinți au fost împachetate în două mari cutii din lemn. Cutiile au fost transportate la ambasada americană din China pentru a fi transportate în SUA, însă fosilele au dispărut misterios și n-au fost găsite nici până în zilele noastre, relatează Radio China Internațional.

Au fost emise numeroase ipoteze cu privire la dispariția fosilelor, însă niciuna nu a fost confirmată. Conform acestor ipoteze, cele două cutii ar fi fost încărcate pe vaporul poștal american SS President Harrison în portul Qinhuangdao și s-ar fi scufundat. O altă ipoteză susține că vaporul poștal ar fi fost oprit de către forțele nipone, iar fosilele au fost confiscate de japonezi.

Peștera în care au fost găsite fosilele Omului de Pekin 

După cel de-al Doilea Război Mondial, forțele americane le-au căutat mult timp în Japonia, dar nu le-au găsit. În anul 1972, un om de afaceri a oferit o recompensă consistentă pentru aceste fosile. Mulți au oferit informații, dar în urma investigațiilor nu a fost găsită nicio fosilă.

În anul 1970, o femeie din New York a sunat un om de știință care cerceta fosile de Homo erectus pekinensis, susținând că soțul ei a deținut asemenea fosilele pe când era în viață. Profesorul Howells de la Universitatea Harvard a verificat fotografiile oferite de femeie și a confirmat că sunt chiar fosilele Omului de Pekin date dispărute. Dar ulterior s-a pierdut legătura cu această femeie.

La sfârșitul anului 1970, ziarul ”The New York Times” a publicat un articol al unui doctor ce pretindea că deținea informații conform cărora fosilele dispărute se aflau în orașul chinez Tianjin.

În urmă cu câțiva ani, după o investigație îndelungată, profesorul Zhou Guoxing a aflat că, înainte de atacul de la Pearl Harbour, un soldat a văzut cum două persoane au îngropat o cutie mare în curtea interioară a ambasadei americane din Beijing. Omul de știință chinez a presupus că este foarte posibil ca înăuntru să fi fost fosilele dispărute. Profesorul Zhou Guoxing a găsit locul unde era curtea interioară a ambasadei americane, dar nu a reușit să facă săpături pentru că, în prezent, acolo se află o clădire. 

O o reconstituire modernă a chipului Omului de Pekin 

Mai multe