Minunile, serviciile secrete și oamenii politici
Petrache Lupu de la Maglavit, ciobanul care susţinea că s-a întâlnit cu Moșul, stârnind un fenomen de masă în România interbelică, a intrat în atenţia autorităţilor încă de când a devenit celebru, în 1935. Carol al II-lea, un rege cu mare afinitate la propagandă, a sesizat imediat beneficiile pe care le-ar putea obţine, dar și pericolele potenţiale, dacă ciobanul din Maglavit s-ar apuca să vorbească împotriva regimului.
În consecinţă, regele s-a hotărât să se întâlnească personal cu Petrache Lupu pentru a se asigura că mesajul ciobanului nu are nimic critic la adresa sa. Schimbările politice tragice prin care a trecut România s-au reflectat în mod direct asupra destinului lui Petrache Lupu.
Venirea lui Ion Antonescu la putere i-a prilejuit o nouă întâlnire cu un conducător de stat. Generalul avea și el nevoie de propagandă, mai ales după ce a intrat în război, așa încât l-a trimis pe Petrache Lupu la Nistru să încurajeze trupele angajate în lupte. Pe plan local, a trimis și un vagon cu fier de construcţie pentru biserica de la Maglavit. După care, înrăutăţindu-se situaţia pe front, Mareșalul a sistat trimiterea de materiale la Maglavit.
Dar SSI-ul lui Eugen Cristescu îl luase deja în supraveghere pe Petrache Lupu, după ruptura Generalului cu legionarii. Era considerat un susţinător al Gărzii de Fier, ceea ce Petrache Lupu nu a negat. Tentaţia oamenilor aflaţi la vârful puterii de a-l folosi nu l-a ocolit nici pe Horia Sima, care nu a ratat prilejul de a se întâlni cu Petrache Lupu.
Măruntul cioban a avut astfel prilejul să se vadă cu trei personaje istorice – Carol al II-lea, Horia Sima, Ion Antonescu – angajate într-o luptă cruntă pentru putere, în anii în care Moșul se cobora la Maglavit, după spusele lui Petrache Lupu. Fiecare dintre cei trei a avut interese politice și a crezut că afişarea unei relaţii cu Petrache Lupu poate fi de ajutor în faţa poporului.
Sfârșitul războiului și venirea comuniștilor au deschis alte dosare pentru Petrache Lupu. Noua putere marxist-leninistă combătea religia, iar în cazul Petrache Lupu a avut mult de lucru. În cele din urmă, după numeroase investigaţii la faţa locului, anchete și descinderi s-au hotărât să-l aresteze. Petrache Lupu a supravieţuit comunismului. Dosarele lui secrete, în numărul 213 al revistei Historia.