Marea Crizǎ Economicǎ a ȋmplinit nouǎ decenii de existențǎ ȋn creierul oamenilor
Omenirea cunoștea o perioadǎ de prosperitate dupǎ trecerea de la economia de rǎzboi la cea de pace și dupǎ ce militarii ȋși gǎsiserǎ rostul ȋn societate. Un fenomen economic a ȋnceput sǎ bȃntuie cu furie ȋncepȃnd din 1929 și specialiștii ȋn istorie și finanțe au descries pe larg prǎbușirea bursei de pe Wall Street și apoi efectele ȋn lanț asupra mecanismelor sistemului de producție capitalist. Sunt vii ȋn memorie scenele ȋn care laptele era vǎrsat ȋn mare pentru menținerea prețului sau informațiile despre arderea unor munți de cafea ȋn Brazilia. S-a mai scris cǎ activitatea ȋn construcții a fost practic opritǎ și o astfel de afirmație se aflǎ pe prima paginǎ a celei mai cunoscute enciclopedii electronice. Oare sǎ fie adevǎrat?
Rǎsfoirea cu rǎbdare a surselor documentare accesibile astǎzi demonstreazǎ cǎ asistǎm la o minciunǎ repetatǎ de milioane de ori fǎrǎ rușine de cǎtre renumiți savanți. Culmea este cǎ s-a construit monstruos de mult ȋn perioada amintitǎ și dǎm acum doar cȃteva exemple. Blocul Carew din Cincinnati a fost terminat ȋn 1931, avea 175 m ȋnǎlțime și a necesitat, printre altele, 15.000 t de oțel, 5.000 de uși și 8.000 de ferestre. Simbolul SUA a devenit ȋnsǎ Empire State Building din New York, ridicat ȋn 1930 – 1931 pȃnǎ la 381 m, cu 60.000 t de oțel și 200.000 t de piatrǎ. Lucǎrile au durat numai 410 zile. Un alt complex gigantic a fost ridicat ȋn forțǎ ȋn era zisǎ de crizǎ. Anul 1930 se remarca prin ȋnceperea lucrǎrilor la giganticul complex Rockefeller Center, turnul Comcast Building ajungȃnd ȋn 1933 la 259 m ȋnǎlțime. Cele mai bune materiale au fost utilizate pentru a sublinia mǎreția unei familii. Istoria orașului New York a fost grav afectatǎ, 228 de clǎdiri fiind puse la pǎmȃnt pentru ridicarea muntelui de beton, sticlǎ și aluminiu. A fost necesarǎ și mutarea a 4.000 de orǎșeni. Nu mai era loc pentru cei mici ȋn fața ofensivei capitalului.
Modelul american a ȋnceput sǎ fie exportat și pe alte continente. Un mic zgȃrie-nori a fost ridicat ȋn București de cǎtre firma americanǎ ITT Corporation. Palatul Telefoanelor a fost construit ȋn perioada 1929 – 1934 și a fost cea mai ȋnaltǎ clǎdire din capitala Romȃniei pȃnǎ la apariția Casei Scȃnteii. Orașul București cunoștea un adevǎrat boom imobiliar și Palatul Medicilor Veterinari este un exemplu de clǎdire deosebitǎ ȋn stil Art Deco (1929 – 1932). Nu erau omise nici construcțiile de lux pentru cei cu posibilitǎți deosebite și ȋn 1932 erau finalizate lucrǎrile la Palatul Snagov. Regele Carol al II-lea a inițiat ȋn 1930 lucrǎrile pentru refacerea și extinderea Palatului Regal, finalizate ȋn 1937. Victimǎ a acestei politici urbanistice a cǎzut casa ȋn care a locuit celebrul Dinicu Golescu.
Uniunea Sovieticǎ pǎrea un sistem economic rupt de lumea capitalistǎ și care cunoștea un adevǎrat boom al construcțiilor de toate tipurile, ȋn special cele din industria grea fiind la mare modǎ și ȋn centrul atenției lui Iosif Stalin. Undeva, ascuns de ochii lumii, a ȋnceput sǎ fie ridicat din 1929 uriașul Combinat metalurgic Magnitogorsk, capabil sǎ livreze fontǎ din 1932 și oțel din 1933. Deținuții politic erau exterminați prin muncǎ durǎ pentru realizarea canalului Belomor, sistem hidrotehnic prin care se asigura o legǎturǎ facilǎ ȋntre Leningrad și resursele din nordul colosului statal. Nu era uitatǎ nici valoarea militarǎ prin faptul cǎ puteau fi deplasate nave militare cu pescaj redus spre Marea Albǎ. Sunt numai cȃteva exemple despre ce se construia ȋn ȋntreaga lume ȋn era zisǎ de crizǎ ȋn toate tratatele savante.
Munți de materiale erau ȋngropați ȋn lucrǎri mai puțin vizibile pentru publicul larg, dar care secǎtuiau bugetele țǎrilor. Astfel, guvernul de la Paris a ȋnceput construirea Liniei Maginot și Uniunea Sovieticǎ riposta prin Linia Stalin.
Nu cumva epocile definite drept de crizǎ ȋnseamnǎ o accelerare exageratǎ a ritmului afacerilor la nivel local sau global, fonduri imense fiind imobilizate ȋn gigantice proiecte civile și militare? Criza era ȋndeosebi pentru cei de jos și atȃt. Patronii și politicienii ȋnaintau triumfǎtori spre cele mai ȋnalte culmi.