Locurile de muncă bizare ale unor autori celebri precum Dostoievski, Agatha Christie sau Charles Dickens
Indiferent de pregătirea sau de aria lor de interes, mulţi scriitori celebri au fost nevoiţi să aibă şi slujbe mai puţin bine plătite în viaţa lor. Vă prezentăm câţiva autori celebri, recunoscuţi la nivel mondial, care în tinereţea lor au lucrat în fabrici, spitale sau chiar la deratizare.
William S Burroughs-lucrător la deratizare
După ce a fost destituit din armata Statelor Unite din cauza unor probleme psihiatrice, în 1942, scriitorul post-modernist William S Burroughs a fost nevoit să se mute la Chicago, acolo unde s-a angajat la o firmă de deratizare. Experienţele sale au fost ulterior notate în cadrul unei colecţii de povestiri intitulate sugestiv „Exterminatorul”.
Agatha Christie-asistentă de farmacist
Cea mai cunoscută autoare de romane poliţiste, Agatha Christie, a lucrat în timpul Primului Război Mondial ca voluntar într-un centru de asistenţă medicală pentru soldaţii britanici răniţi. După doi ani în care nu a fost plătită, ea a reuşit să fie numită drept asistent de farmacist, având atunci un salariu anual de circa 16 lire (circa 1.600 de dolari, echivalentul de astăzi).
Charles Dickens-muncitor într-o fabrică
Creatorul lui Oliver Twist şi a lui David Copperfield, britanicul Charles Dickens, a muncit încă de la vârsta de 12 ani într-o fabrică de cremă de ghete, pentru doar 6 şilingi pe săptămână. Ulterior, acesta a început să lucreze într-un cabinet de avocatură, însă deoarece nu i-a plăcut prea mult, decide într-un final să devină ziarist.
Feodor Dostoievski-inginer
Împotriva voinţei sale, părinţii lui Feodor Dostoievski au decis că atât el, precum şi fratele acestuia, Mihail, să urmeze cursurile Institutului de Inginerie Militară din Sankt Petersburg. Deşi avea doar 15 ani atunci, scriitorul rus detesta acest tip de educaţie, pentru că îl ţinea departe de literatură, religie şi artă. Ambii săi părinţi au murit în timp ce Feodor Dostoievski încă se afla pe băncile institutului. Cu toate acestea, în pofida unor probleme de sănătate, el reuşeşte să absolve cursurile şi se angajează chiar ca inginer pentru o scurtă perioadă de timp.
Arthur Conan Doyle-chirurg
După ce a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh, autorul britanic Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes, a lucrat ca medic chirurg pe două nave de croazieră. La întoarcerea sa în Anglia, Arthur Conan Doyle a lucrat într-un spital din Hampshire, ocupându-se de pacienţii săi, dar şi de scrierile sale.
Franz Kafka-funcţionar juridic
Doctor în Drept al Universităţii Charles-Ferdinand din Praga, scriitorul evreu de limbă germană, Franz Kafka, a lucrat un an de zile, fără să fie plătit, ca funcţionar juridic pentru o firmă de asigurări. După alte nouă luni, în care de această dată era plătit, Kafka decide să renunţe la slujbă deoarece programul (08.00-18.00) nu îi mai permitea să scrie. Deşi scriitorul caracteriza într-un mod dispreţuitor locurile sale de muncă, el era descris de şefii săi drept un angajat model.
Jack London-pirat
În adolescenţa sa, Jack London fura stridii de la fermele din Golful San Francisco, pentru a le vinde apoi în pieţele din Oakland. După ce barca sa a fost deteriorată, scriitorul american s-a alăturat mai multor echipe de pescari. De asemenea, Jack London a lucrat şi într-o fabrică în care se confecţionau articole din iută.
George Orwell-ofiţer de poliţie în Birmania
La 19 ani, scriitorul englez George Orwell lucra alături de poliţia din Birmania. După circa şapte ani, acesta este mutat într-o regiune din nordul Indiei şi se îmbolnăveşte de febra Dengue. Este trimis acasă în Anglia pentru a se recupera şi demisionează astfel din funcţia de poliţist, începându-şi cariera de scriitor.